Heb je een hoger doel in je leven?

11

Geschreven door Rinskje de Wit:

~~Als het hoogste doel van een kapitein is om zijn schip te behouden, zal hij het altijd in de haven houden.~~

Een  prachtige stelling die mensen op heel verschillende manieren lezen. Eigenlijk zoeken we van nature allemaal wel een veilige manier van leven om het schip te behouden. We creëeren een comfort zone om ons heen, leven binnen de veilige grenzen die wel zelf neerzetten. Aan de ene kant niks mis mee zou je zeggen, want zoals de stelling zegt: we willen toch het schip behouden?

Maar er staat toch duidelijk: ‘als dit het hóógste doel van de kapitein is’ 

Hoger doel

Vraag jezelf eens af of dit wel je hoogste doel is. Heb je misschien niet hogere doelen in je leven waar je naar verlangd? Ieder mens heeft toch een passie in het leven nodig, een uitdaging om zodoende het beste uit je zelf te halen. Van die prachtige momenten die je laten stralen! Momenten die je meer van het leven, maar vooral ook van jezelf laten zien, die je binnen je veilige haven waarschijnlijk nooit zult ontdekken!

Veel mensen klagen over de sleur in hun leven, ze worden lusteloos en hebben nergens meer zin in. Vermoeidheid en depressieve gevoelens zullen de overhand gaan nemen. De angst om de veilige haven te verlaten heeft de overhand en ze laten het schip veilig in de haven…

En dat is juist de kern die onderzocht moet worden. Ben je werkelijk tevreden met je veilige haven dan is daar niks mis mee. Of is het toch de angst voor het verlaten van je comfort zone die je tegenhoud? Ben jij een kapitein die vertrouwen heeft in zijn kunnen en risico’s durft te nemen? Of ben jij een kapitein die nieuwe ontdekkingen uit de weg gaat uit angst zijn schip te verliezen…

Een goede kapitein wordt niet geboren maar onstaat door veel ervaring op te doen. Hij zal er op uit gaan om te ontdekken, om te struikelen en weer op te staan. Problemen zullen uitdagingen worden en fouten levenslessen die je sterker en gelukkiger maken.

Elk mens die hoge golven durft te trotseren zal het geluk ervaren waarnaar ieder mens verlangd. Denk maar eens terug aan de momenten waar je een prestatie hebt geleverd, het maakt dat je zelfvertrouwen groeit en je wordt er een rijker mens van. Rijker door de ervaringen die je meemaakt door je veilige haven zo nu en dan te verlaten om op onderzoek uit te gaan. Rijker doordat je jouw angsten overwint en de roes van de overwinning die je dan proeft.

Nog niet overtuigd? Lees dan maar de volgende uitspraak die prachtig aansluit op bovenstaande stelling, eigenlijk het perfecte antwoord die in mijn ogen een prachtige verwoording van het leven is. Het leven is om te beleven want:

~~ A ship in a harbour is safe, but this is not what a ship is built for.~~ 

Door welke ervaring ben jij rijker geworden? Ik zal het erg waarderen als je hieronder een reactie wilt achterlaten of dit blog bericht wilt delen op twitter en/of facebook.


About Author

Marian Palsgraaf (1970) enthousiast, positief, inspirerend, ondernemer, moeder, dogs, blogger, genieter en love. Ik help je dan ook graag met tips voor meer zelfvertrouwen, geluk, positiviteit, motivatie en inspiratie voor een mooier leven. Ik zet je aan tot actie en bovenal tot motivatie! » Meer over Marian

11 reacties

 1. Inderdaad een heel erg mooie blog, Rinskje. Mijn complimenten.

  Keep up the good work.

  Ik zal beloven ook mijn veilige haven te verlaten en voor de echte uitdagingen te gaan…

  Vrolijke groet,
  Mark

 2. Wat een prachtige reacties! Bevestigd inderdaad dat het een goed onderwerp is om je bewust van te worden:) Heel erg bedankt allemaal!

  @ Ingrid: wat ik een mooi moment vond dat jij buiten de veilige haven ging, was het moment dat jij ging bloggen! Wat vond je het eng, maar je deed het toch, en ook nog met veel succes!

  • Hoi Ingrid,

   Ik denk dat vele mensen wel eens op zijn tijd willen gaan varen. Stap je alleen in of niet? 😉 Fijn om te lezen dat je gelukkig bent zoals je nu bent. Daar gaat het om en ik vind het mooi om te lezen.

   Warme groet, Marian

 3. Ik kijk al een tijdje om naar de kade waar ik vandaan kwam. Elk jaar ga ik een stukje verder dan mijn angst zou toelaten. Toch heb ik een koers ingezet en navigeer door diepe en ondiepe wateren. Zeker ik voel me de kapitein op mijn schip, soms heb ik last van de stormen die me het moeilijk proberen te maken, af en toe een briesje die ik gebruik om juist voorruit te gaan, soms de regen die me laat voelen dat er met mijn emoties niks mis is, ja ook een orkaan die me duwt en trekt en probeert me te doen omslaan. De koers heb ik gevonden, daar houd ik me aan vast. En als ik het eiland van geluk heb gevonden gooi ik mijn anker uit.

  • Hoi Ilse,

   Wat heb je dat mooi omschreven! Mijn complimenten. Wat top dat je je in ieder geval je koers weet, dan ben je al een stap vooruit.

   Dank je wel voor je mooie bijdrage.

   Warme groet, Marian

  • Hoi Ingrid,

   En dan komt mijn vraag: “wat maakt dat je blijft zitten? Heb je doelen? Of ben je gelukkig zoals je nu bent?”

   Warme groet, Marian

 4. Wauw Rinskje, wat een prachtige blog en een enorme inspiratie voor me. Persoonlijk ook. Want ik zit al een tijdje buiten mijn comfort zone, of mijn haven, en het is eng en uitdagend maar het brengt me ook zoveel. Dank voor jouw woorden, die gaan mee in het hart.

Leave A Reply

Copyright © 2016 JustBeYou.nl    Adverteren    Anti Spam Beleid    Contact    Disclaimer    Partnerprogramma    Privacy Policy    Algemene Voorwaarden