Omgaan met verandering

2

Verandering is onvermijdelijk in het leven van iedereen. Het kan altijd anders lopen dan dat jij verwacht.

Alles is aan verandering onderhevig. Zowel om je heen als persoonlijk. Kan jij goed omgaan met veranderingen? Zie jij een verandering als een uitdaging of word je erdoor verlamd?

We kunnen allemaal keuzes maken in het leven en vertrouw erop dat er altijd een weg is, dat je er weer van leert en er van groeit.

Niemand kan voor jou beslissen wat je denkt. Dat ben jezelf. Hoe jij de wereld ziet zal het resultaat bepalen. Ik zeg altijd: ‘niets heeft een betekenis, maar de betekenis die jij eraan geeft’.

Ben jij bang voor verandering dan belemmer je jezelf. 

“De sleutel tot verandering is het loslaten van angst”
Rosanne Cash

Wees je bewust van je angsten.

Deze vragen kunnen je helpen om te gaan met verandering.

Stel jezelf deze vragen: 

♥ Wat betekent verandering voor mij?

♥ Wat is er wat mij zorgen baart?

♥ Zijn er gevolgen waar ik bang voor moet zijn met deze verandering?

Indien de dingen blijven zoals ze nu zijn wat zou het voordeel er dan van zijn?  Wat zijn de voordelen van deze verandering?

Door je bewust te worden van je angsten merk je vaak dat ze irrationeel zijn. Wil jij graag voor jezelf beginnen maar durf je je huidige baan niet op te zeggen?

Begin dan met kleine stappen en begin bijvoorbeeld met een spaarrekening te openen en een buffer op te bouwen voor een bepaalde tijd, voordat je de stap om voor jezelf te beginnen echt gaat maken. Zo kan je deze angst weer doorstrepen.

Het maakt in feite niet uit om welke verandering het gaat, waar je je op focust dat groeit. Leer jezelf te kijken wat je allemaal hebt in plaats van wat je niet hebt.

Dit is ook een mooie quote voor verandering:

Je kunt de golven niet tegenhouden, maar je kunt wel leren surfen.
– Swami Satchitananda

Verandering is niet eng. Je hebt verandering nodig om vooruit te komen. 

Interessant om te lezen

“Wie heeft mijn kaas gepikt?” is de titel van een zinnig boekje om te lezen. Het is geschreven door Spencer Johnson, Kenneth Blanchard. De kaas is in dit boekje de metafoor voor wat we in het leven nastreven en waaraan we ons hechten: een goede baan, een fijne relatie, geld, een eigen huis, gezondheid, spiritueel evenwicht…

Vier personages in ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’ worden geconfronteerd met snelle veranderingen, allen reageren verschillend als hun kaas plotseling op is.

Hebben we onze ‘kaas’ gevonden, dan is de neiging groot ons eraan vast te klampen. Maar de voorraad kaas is niet onuitputtelijk. Een bedrijf reorganiseert, een partner gaat ervandoor, ziekte slaat toe en zekerheden ontvallen ons. De schrijvers gaan in op de angst die veranderingen veroorzaken, laten zien hoe je die met succes overwint, en hoe je uit veranderingen nieuwe kansen schept, zowel zakelijk als privé.


About Author

Marian Palsgraaf (1970) enthousiast, positief, inspirerend, ondernemer, moeder, dogs, blogger, genieter en love. Ik help je dan ook graag met tips voor meer zelfvertrouwen, geluk, positiviteit, motivatie en inspiratie voor een mooier leven. Ik zet je aan tot actie en bovenal tot motivatie! » Meer over Marian

2 reacties

 1. Vooral die spreuk past me momenteel erg goed, en manlief ook.

  Je kunt de golven niet tegenhouden, maar je kunt wel leren surfen.
  – Swami Satchitananda

 2. Dit is op dit moment een onderwerp dat hier aan de dag is. Ik zit zelf in een nasty scheiding, met een ex die probeert mij het leven zuur te maken.
  In het begin ging ik inderdaad in een hoekje zitten bibberen ‘oh jee, wat nu’?
  Nu heb ik zoiets van ‘ik schrijf het op, ik kijk wat ik eraan kan doen’. En inderdaad, ook zie ik dat soort dingen tegenwoordig als een uitdaging. De stappen die je beschrijft die helpen inderdaad, ik volg ze zelf ook.
  Grotendeels door jouw ondersteuning ben ik zover gekomen, dus nogmaals mijn dank daarvoor 😉

Leave A Reply

Copyright © 2016 JustBeYou.nl    Adverteren    Anti Spam Beleid    Contact    Disclaimer    Partnerprogramma    Privacy Policy    Algemene Voorwaarden