10 dingen die je mist met het druk zijn
Is jouw standaard antwoord, op hoe het met je gaat, ook meestal: ’Oh, druk, druk, druk’. Driemaal is scheepsrecht, nietwaar? Er zijn mensen die beweren dat die druk zijn vooral in ons hoofd zit. Uiteindelijk heeft iedereen veel meer vrije tijd dan, pakweg, 60 jaar geleden. Alleen hebben we die vrije tijd tegenwoordig met z’n allen ook helemaal volgepropt met, leuke, activiteiten. Tel daarbij op dat we continu ‘online’ zijn en de berichtenstroom dus ook én dat vele van ons ‘flexibeler’ zijn gaan werken.
Wat vooral inhoudt dat de scheidslijn tussen werk en vrije tijd minder rechtlijnig is geworden. Ook het Amerikaanse model van ‘two jobs’ is hier steeds meer terrein aan het winnen. Mensen die naast hun baan een eigen bedrijfje starten. En niet te vergeten, iedereen die een studie volgt naast zijn/haar baan en gezin, om vooral bij te blijven of om je positie op de arbeidsmarkt te verstevigen.
Volle levens hebben we allemaal wat we maar wat graag etaleren op social media. #LeukLeven!
Dat we met z’n allen chronisch moe zijn nemen we voor lief. We willen tenslotte niks missen, alles uit het leven halen.
Maar is dat ook zo? Haal je op die manier alles uit het leven? Of is alles zo vluchtig en snel geworden dat het snacken en snaaien wordt zonder ‘vulling’ en voldoening uiteindelijk?
Want er kleven ook nadelen aan dit volle en jakkerend bestaan.
Ik zet er een paar voor je op een rijtje:
10 dingen die je mist met het druk zijn
Voldoende slaap
Is voor jou slapen eigenlijk maar tijdverlies of kan jij je heerlijk overgeven aan deze rust? 7-8 uren slapen per nacht is voor een volwassene toch echt noodzakelijk om voldoende te herstellen en nieuwe energie op te doen. Al beweren de snelle jongens dat ze met veel minder toe kunnen natuurlijk. Maar eigenlijk is dat roofbouw plegen om je lichaam. Er bestaat echt zoiets als ‘slaapschuld’. Als je ten volle beseft wat je lichaam s’ nachts uitvoert aan reiniging, herstel, opbouw en reparatiewerkzaamheden, dan kan je niet anders dan dat proces respecteren en bevorderen met in ieder geval genoeg tijd om te slapen.
Je lichaam beschikt over een intelligent zelfregulerend systeem, maar als dat gesaboteerd wordt moet je niet raar opkijken dat uiteindelijk je immuunsysteem, je hormoonsysteem en allerlei andere organen ‘fouten’ gaan maken met alle gevolgen van dien. Ziekte ligt altijd op de loer als je lichaam niet de kans krijgt te doen wat het hoort te doen.
Regelmatig en rustig eten
Eten is zoveel meer dan je lichaam van voldoende brandstof en de goede bouwstoffen voorzien. En eten achter de krant of een beeldscherm is niet bevorderlijk voor een goede wisselwerking tussen verzadiging en de hoeveelheid voedsel dat genuttigd wordt. Een snelle hap is ook niet altijd even gezond, maar meestal wel calorierijk. Goed eten bereiden heeft ook tijd nodig. Kortom, op regelmatige tijden, met aandacht én goed eten bevordert een gezond gewicht, een stabiele bloedsuiker (belangrijk voor je welbevinden en humeur) en een goede spijsvertering en stofwisseling. Jouw vitaliteit is o.a. hier afhankelijk van.
Download je Gratis Meditatie
Loslaten van Angst, Stress en Zorgen
Intiem contact met je gezin, familie en vrienden
Elkaar regelmatig zien is niet hetzelfde als ook daadwerkelijk contact hebben met elkaar. Ook al heb je de hele dag ‘contact’ via WhatsApp, dat is nog steeds iets heel anders dan ‘real live’ aandacht hebben voor elkaar. Jouw tijd en oprechte aandacht zijn de grootste geschenken die je een ander kunt geven, en die jou uiteindelijk ook het meeste vreugde en geluk brengen. Maak de tijd voor je gezin, familie en vrienden een prioriteit in je leven.
Pyamadag
Wanneer had jij voor het laatst een ‘pyamadag’? Mijn moeder noemde dat vroeger altijd een ‘baaldag’ als ik geen zin had om me aan te kleden en de hele dag maar wat rondlummelde in huis. Heerlijk! Zo’n dag waarin je even helemaal niks moet van jezelf, zo’n dag waar je helemaal van oplaadt, zo’n dag die gewoon zijn beloop mag hebben in- en om je huis. Als er altijd wel iets ‘moet’ is er nooit meer ruimte voor zo’n dag. Het is geen verspilde dag, het is een dag waarin jij jezelf mag zijn en je accu mag opladen. Geen luxe, maar af en toe bittere noodzaak. Een ‘break’ die uiteindelijk voorkomt dat het je allemaal letterlijk ‘opbreekt’.
Met het druk zijn mis je nieuwe ideeën
Steeds maar bezig, steeds maar vooruitlopend op wat er allemaal nog moet en staat te gebeuren. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat je op routine en de automatische piloot gaat draaien. Efficiënt, dat wel. Maar creatief? Om tot nieuwe ideeën en inzichten te komen is het nodig dat er af en toe ‘leegte’ ontstaat.
Als je altijd doet wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg.
Dus op het moment dat je dingen wilt veranderen in je leven, andere dingen wilt beleven en meemaken, zul je af en toe ruimte moeten maken om te kunnen luisteren naar je eigen creatieve geest.
Contact met het NU
Als je altijd het gevoel hebt ‘druk’ te zijn, ben je waarschijnlijk het contact met het NU kwijt. Als je met heel je aandacht bent waar je op dat moment mee bezig bent, ontstaat er namelijk vanzelf rust. Met 100% aandacht besteden aan iets brengt je n.l. in de flow waardoor het verleden en de toekomst even niet bestaan.
Je hebt alleen maar NU. Het verleden is voorbij en de toekomst nog niet aan de orde.
Als je daar met je aandacht bent, ga je voorbij aan het moment waarin je nu leeft. Eigenlijk leef je dus niet echt als je het moment van nu mist.
Leiding van je intuïtie
Je belangrijkste gids in je leven ben je zelf. Leren vertrouwen op die gids is leren een warm contact te onderhouden me je intuïtie. Nou heeft je intuïtie de neiging nogal voorzichtig te werk te gaan. Het is zelden een stem die hardop roept wat de bedoeling is, of je moet in acuut gevaar verkeren. Meestal is het een vaag gevoel, een tinteling, iets wat je aandacht trekt, dat soort dingen.
Daar is wel een bepaalde oplettendheid voor nodig en een goed contact met je lichaam is een absolute voorwaarde. Als je alleen maar ‘hoofd’ bent, mis je een heleboel informatie. Jammer, want jouw intuïtie weet precies wat voor jou het beste is en jouw hoofd wordt geregeerd door je ego, die heeft hele andere belangen.
Leestip: Hoe serieus neem jij je intuïtie?
De zin van jouw bestaan
Heb jij jouw missie al gevonden? Is al jouw ‘drukte’ gericht op het realiseren van je levensdoel? Vooral doorgaan zou ik zeggen. Het levert je veel energie, wijsheid en voldoening op. Als je merkt dat al jouw ‘drukte’ je vooral uitput zit je waarschijnlijk op het verkeerde spoor. De zin van jouw bestaan is de zin die jij eraan geeft. Als je dan toch druk wilt zijn, zorg er dan voor dat het voor jou in ieder geval zin heeft.
Vitaliteit
Vitaliteit is een combinatie van gezondheid, levenslust en beschikbare energie. De mate waarin jij je vitaal voelt bepaald voor een groot gedeelte de kwaliteit van jouw leven. Druk zijn met van alles staat de belangrijkste voorwaarden hiervoor nogal eens in de weg.
Goed voor jezelf zorgen, houdt in dat je goed voor je lichaam zorgt, je relaties ondersteunend zijn, je uiting geeft aan je zielsmissie en je mind kalm en productief is. Dit alles heeft aandacht nodig. Krijg jij die aandacht van jezelf?
Klein geluk
Druk met #leukedingen en #leukleven? Wat is leuk voor jou? Iedereen is op zoek naar geluk, geluk lijk je tegenwoordig te kunnen kopen: spullen, kleding, gadgets, uitjes, vakanties, theater en concerten, enz. Instant geluk, waar je hard voor moet werken om het te kunnen bekostigen en die veel van je ‘vrije tijd’ opslokt.
Maar elke dag zit vol met klein geluk, dat niets kost, als je er oog voor hebt. Ook hier is het geheim: aandacht. Kijk om je heen en zie wat er allemaal is. Voel wat er is, proef wat er is, ruik wat er is, hoor wat er om je heen is. Gebruik je zintuigen, maak contact met de mensen om je heen, investeer in mensen niet in dingen. Kleine alledaagse momenten van aandacht maken uiteindelijk het verschil in een mensenleven.
Druk, druk, druk
Als je daaraan wilt ontsnappen, zit er niks anders op dan te leren kiezen. Kiezen voor wat er echt toe doet voor jou. Ook al lijkt alles binnen je mogelijkheden te liggen, is het nog maar de vraag of je het ook allemaal moet willen en wel nu?
Ook jij krijgt maar 24 uren in een dag. Hoe je ze invult is aan jou. Kiezen is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven.
Kiezen is misschien lastig, maar uiteindelijk je redding. Elke dag heb je ‘moetjes’, tijd om te slapen en tijd die je naar eigen inzicht mag invullen.
De kunst van het ‘nee’ zeggen is ook in het geval van tijdgebrek de ultieme manier om de regie over je eigen leven terug te krijgen.
Als ik het leven over mocht doen
In het boek ‘Als ik het leven over mocht doen’ beschrijft Bronnie Ware, jarenlang werkzaam in de palliatieve zorg, de top 5 van zaken waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben. Op nummer één staat:
- “Had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waarin ik trouw was aan mezelf, in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen”.
Verder op de lijst prijken
- “Had ik maar niet zoveel gewerkt” en
- “Had ik mezelf maar wat meer geluk gegund”
Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Heb vertrouwen in wat kan zijn.
With love,
Hee! Ik vind je site geweldig en vandaag ontdekt, wat ben ik geïnspireerd door je verhaal in Utrecht vandaag! Geweldige dag. Bedankt!
Weer héél herkenbaar.
Mijn man en ik zijn net terug van een weekend weg. Dat was heerlijk, maar als je dan terug bent komt alles weer zo binnen met waar je de hele dag maar druk mee bent.
Goede les om weer mee verder te gaan.
Dag Marian,
Weer een mooi artikel van jou !
Bedankt en een fijne dag gewenst