10 tips om je hoofd tot rust te brengen

10 tips om je hoofd tot rust te brengen

Van wandelende to-do-list naar losser leven met 10 tips

Ben jij een wandelende to-do-list? Is jouw hoofd gevuld met lijstjes, taken, boodschappen, ‘niet vergeten items’, afspraken, wensen en gedachten? Vermoeiend hè? Af en toe zou je zo de stekker uit je hoofd willen trekken, of op zijn minst je hoofd los willen koppelen van je romp. Rust!

Elke dag kent zo zijn eigen routine, met altijd onverwachte nieuwkomers, en taken of afspraken die aangevuld worden in de agenda

Overzicht

Ik heb de neiging alles in mijn hoofd te willen ordenen. Maar dat is nogal een drukte geworden door de jaren heen. Eén van de manieren op de praktische zaken enigszins overzichtelijk te houden is dus mijn planner.

Zelfs terugkerende taken schrijf ik braaf op. Iedere dag opnieuw. Alle bijzonderheden voor de betreffende week, alles wat ik niet wil vergeten, of deze week in ieder geval af móet handelen. 

Dus op die manier hou ik mijn hoofd in ieder geval vrij van ‘praktische chaos’.

Chaos in je eigen gedachten

Maar er bestaat natuurlijk ook nog zoiets als chaos die ontstaat door je eigen gedachten. Die niet eens praktisch van aard zijn, maar veelal gaan over iets wat gebeurd is, staat te gebeuren, of in de toekomst mogelijk zou kunnen gebeuren. Piekeren, herkauwen, zorgen maken, complete gesprekken herhalen en analyseren. Jezelf bekritiseren en bedenken hoe het dan allemaal anders zou moeten. Vermoeiend en over het algemeen weinig constructief of productief.

Je hoofd kan ook erg overbelast raken door een overload aan prikkels. Als je bijvoorbeeld in een korte tijd veel nieuwe ervaringen opdoet of in een erg over stimulerende omgeving verkeert (kermis, pretpark, dancefeest, festival etc.).

Praktische chaos, mentale chaos, zintuigelijke chaos, het speelt zich allemaal in je hoofd af. En zolang je geen doel, plan hebt en actie onderneemt is het eigenlijk allemaal verspilde energie. Veel in je hoofd ‘zitten’ houdt je weg van de werkelijke ervaring van het moment. Je kunt namelijk niet bewust helemaal aanwezig zijn bij wat je aan het doen bent, als je hoofd met andere dingen bezig is.

Een hoofd dat overloopt

Iedereen kent wel dat gevoel dat je hoofd helemaal omloopt! Frustrerend, vermoeiend en soms letterlijk gekmakend. Want eenmaal in die mallemolen van gedachten is het steeds moeilijker om die trein tot stoppen te brengen. En de grens van chaos naar irreële gedachten is snel overschreden.

Want dat is misschien wel het grootste gevaar van een hoofd dat overloopt: het kan niet meer constructief nadenken. Daar waar het eigenlijk voor bedoeld is. Je hoofd heeft als taak om ‘opdrachten’ van jou te organiseren en uit te voeren. En ook een beetje dagdromen, bedoeld om creatieve ideeën en oplossingen te laten ontstaan. Maar dat kan niet in een overbelaste brein.

Tijd om je hoofd wat lucht te geven zodat het zijn oorspronkelijke taken weer naar behoren kan uitvoeren en jij weer kan ontspannen.

Uit je hoofd, in je lijf:

De meest simpele en effectieve manier om uit je hoofd te stappen is door letterlijk weer in je lijf te gaan wonen. Ik heb soms echt het gevoel dat ik een hoofd op pootjes ben. Mijn lijf is enkel bedoeld om mijn hoofd te vervoeren. Onzin natuurlijk. Je bent een compleet mens, en je hebt heel je lijf nodig om te ervaren, te gebruiken en te leven.

Hoe zet je die tegenbeweging in gang?

10 tips om je hoofd tot rust te brengen:

  • Ga wat doen!
    Doen is het tegenovergestelde van denken. Vooral als je maar blijft denken over wat je moet doen, is de beste manier om rust te krijgen, de opdracht/taak uit te voeren. Lukt dat niet meteen, schrijf dan op wanneer je het wel gaat doen en laat het los, het is voor later, niet voor nu. Dus hoeft het nu ook geen ruimte in te nemen in je leven.
  • Doe één ding tegelijk.
    Multitasken klinkt efficiënt, maar het zorgt ervoor dat je niet geniet van de afzonderlijke activiteiten, je maakt sneller fouten en voorkomt dat je in flow komt. Het veroorzaakt een vol hoofd, onrust en stress. Zorg voor meer aandacht voor wat je doet.
  • Blijf nieuwsgierig.
    Ontdek nieuwe dingen op bekende routes. Probeer iedere keer dat je een wandeling maakt, fietst of met de auto langs een bekende route raast iets nieuws te ontdekken. Je voorkomt zo ook dat je jezelf op de automatische piloot verplaatst en ondertussen gaat lopen nadenken over van alles en nog wat.
  • Maak tijd voor de dingen die je heel leuk vindt om te doen.Paardrijden, schilderen, fotograferen, knutselen, lezen, haken, maakt niet uit. Alles waar je even helemaal in op kunt gaan zorgt ervoor dat je in ieder geval niet zit te piekeren of te malen.
  • Schrijf alles op.
    Gedachten die maar blijven terug komen, of dat onbehagelijke gevoel, gevoelens van onrust, het gevoel dat je nog van alles moet doen of uitdenken over de toekomst. In je hoofd blijven dat chaotische flarden zonder begin of eind. Door ze random op te gaan schrijven zie je op een gegeven moment misschien wel verbanden en enige vorm van logica. En eenmaal opgeschreven staat het zwart op wit, veilig gesteld. Je hoeft het niet continu meer in je hoofd te ‘bewaren’.

    Leestip: Hoe journaling je kan helpen en helen
  • Gebruik een overzichtelijke planner.
    Voor iedereen en alle taken in huis, afspraken, clubjes enz. Schrijf alles uit. Eén blik op de planner is genoeg om een beeld te vormen van die betreffende dag.
  • Spreek je gedachten uit.
    Jezelf horen praten, iemand die luistert en de goede vragen stelt, gewoon letterlijk woorden geven aan die ratjetoe van gevoelens en ervaringen, het kan allemaal helpen om je gedachten in het juiste perspectief te zetten. Het is namelijk niet altijd ook waar wat je denkt. Eenmaal uitgesproken kun je de gedachten ook letterlijk los laten, verwijderen uit je brein.
  • Verbind je met de natuur.
    Even uitwaaien langs het strand, door een bos wandelen, een uitdagende route fietsen op je mountainbike, zwemmen in een meertje, picknicken op een mooie plek enz. Voel, ruik, kijk, hoor, proef wat de natuur te bieden heeft. Gebruik je zintuigen. Probeer zoveel mogelijk van die natuur te ervaren met je lichaam. En als het kan iedere dag!
  • Gebruik je handen.
    Ga iets doen waarbij je je handen intensief moet gebruiken. Tuinieren, koken, klussen, fietsband plakken, schoonmaken enz. Probeer je ook bewust te zijn van de taak die je aan het doen bent. Bij routine klussen is er altijd ruimte om af te dwalen met je hoofd. Dwing jezelf daarom om ook nieuwe dingen uit te proberen, of routine klussen eens op een andere manier, of in een andere volgorde uit te voeren.
  • Mediteer.
    Dat klinkt erger dan het is. Je hoeft echt niet iedere dag een uur in lotus houding mantra’s te mompelen om de positieve effecten van meditatie te kunnen ervaren. Als je iedere dag bijvoorbeeld 10 minuten je focus verlegt naar je ademhaling, merk je al verschil. De rust die ontstaat ebt gewoon nog even door. En naar mate je hier meer geoefend in raakt, zal het je steeds gemakkelijker af gaan om ook gedurende je dag af en toe terug te keren naar dat gevoel van rust. Puur door je focus te verleggen. Zo creëer je je eigen ‘pauzeknop’. 

    Leestip: Mediteren kun je leren

Maar de belangrijkste tip van allemaal: Laat de controle los!

Uiteindelijk is niets onder controle. Je bent continu afhankelijk van de omstandigheden. Waar het om gaat is dat je leert vertrouwen op jezelf. Dat je, ongeacht de situatie, er het beste van zult maken. Dat zoiets als fouten maken geen ramp hoeft te zijn. Dat iets vergeten niet het einde van de wereld betekent. Dat niet alles jouw verantwoordelijkheid is. Dat er vele wegen naar Rome leiden uiteindelijk. Dat er niet maar één passende oplossing is voor een probleem. En dat perfectie een absolute utopie is!

Doe Miss Perfect de deur uit en je voelt je meteen veel lichter in je hoofd. Dat is pas lekker opruimen en rust creëren!

Wil jij ook ervaren hoe het voelt om genoeg energie te hebben om alles te kunnen doen wat je belangrijk en leuk vindt in het leven? Wil jij niet langer geleefd worden maar zelf gaan leven? Begin dan bij de basis en ontdek wat jij leuk vindt Ik maakte daarvoor een speciaal programma >>>

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

10 tips, jezelf, rust, tips, uit je hoofd


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
  • […] in situaties die jou zorgen baren, waarin je je angstig en/of onzeker voelt is het zaak je geest tot rust te brengen zodat je weer in contact kunt komen met je intuïtie. Dat is namelijk je […]

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

    Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
    Zorgen en Stress

    >