Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met het leren hardlopen. Ik was daarvoor al een paar keer begonnen en ook weer gestopt.
Waarom gestopt?
Achteraf gezien was dit omdat ik veel te snel van start was gegaan. Toen ik begon met hardlopen kon ik hooguit 1 a 2 minuten hardlopen. Ik ben voor 3 minuten de deur uit gegaan. De eerste keer ging ik 1 minuut hardlopen, 1 minuut wandelen en weer 1 minuut hardlopen.
Ik had een super langzaam schema gedownload en hiermee ben ik gaan opbouwen. Als iemand een aantal jaar geleden tegen mij had gezegd dat ik 10 kilometer zou hardlopen of dat ik de Dam tot Damloop zou gaan doen had ik degene voor gek verklaard.
Als ik het kan dan kan jij het zeker.
De avonden worden weer langer dus is het een mooi moment om (weer) te beginnen met hardlopen.
Ik denk dat je wel honderd redenen kan verzinnen om niet te gaan maar kan je er vast ook wel een paar verzinnen om wel te gaan ;-)?
De reden waarom je gaat hardlopen moet je een goede motivatie geven. Een gezonde geest huist in een gezond lichaam, dat weten we allemaal. Maar soms kost het zoveel moeite om van de bank af te komen.
Je bespaart tijd.
Je kunt altijd gaan hardlopen er is geen beperking en je hoeft nergens op een bepaald tijdstip heen. Je kan gewoon NU gaan lopen (nadat je dit blog bericht hebt gelezen natuurlijk!).
Lopen hoef je niet te leren.
Je moet je uithoudingsvermogen trainen maar lopen kan je al. Denk niet te veel na over hoe je je voeten moet neerzetten etc dat komt vanzelf goed.
Geluksgevoel.
Het is wetenschappelijk bewezen: hardlopen maakt endorfine vrij, een gelukshormoon. Als je gestopt bent met lopen ervaar je de werking hiervan.
Lopen is goedkoop
Een paar goede hardloopschoenen is zeker aan te bevelen maar dat zijn dan ook de enige grote kosten en je zit niet vast aan een (duur) abonnement van de sportschool.
Je kan overal hardlopen.
Je kunt op elke tijdstip en overal gaan hardlopen. Je bent aan niets gebonden.
Een goede manier om stress tegen te gaan.
Als je lekker aan het lopen bent dan zal je zien dat de stress van de dag van je af begint te vallen.
Beter slapen.
Uit studie blijkt dat hardlopers beter slapen dan mensen die niet hardlopen. Echter ga niet net voor het slapen hardlopen want dan heb je nog teveel adrenaline en zal je minder goed in slaap komen.
Afvallen.
Hardlopen past prima bij een dieet of als je wat wilt afvallen. Er zijn slechts weinig activiteiten die sneller calorieën verbranden dan hardlopen.
Sterke botten.
Hardlopen houdt je botten sterk. Dit is belangrijk om botontkalking tegen te gaan
Verbeter je weerstand.
Hardlopen versterkt het immuunsysteem en het verhoogt de weerstand.
Gezonde huid.
Lopen geeft je een gezonde huid. Volgens dermatologen loopt de bloedcirculatie beter doordat de afvalstoffen sneller worden afgevoerd.
Geestelijke balans.
Als je het even niet meer ziet zitten, ga dan lopen. Bewezen is dat door het lopen depressieve en angstige gevoelens afnemen.
Lopen verbetert je vermogen tot nadenken.
Lichaamsbeweging verhoogt je productiviteit door je te helpen je hoofd leeg te maken, zodat je verfrist kunt werken en je concentratie beter is.
Tevredener met je lichaam
Uit onderzoek blijkt dat je door te bewegen een positiever lichaamsbeeld en meer zelfvertrouwen krijgt. Je gaat je lichaam anders bekijken. In plaats van hoe het eruit ziet, gaat je ook kijken wat het allemaal kan.
Kicken.
Het geeft elke keer weer een kick als je je grenst verlegt. Je bouwt ook steeds meer aan je zelfvertrouwen. Je verlegt je grenzen en je haalt een doel! Zorg er wel voor dat je doelen (vooral in het begin) reëel zijn want anders heb je kans dat je schoenen snel in de kast blijven staan.
Een goede spijsvertering.
Regelmatig hardlopen heef een gunstig effect op de spijsvertering. Voedsel passeert het maag-darmkanaal sneller, waardoor de ontlasting zachter blijft en de stoelgang makkelijker verloopt.
Liefdadigheid.
Je kan het nuttige met het aangename verenigen. Ik loop regelmatig voor de KIKA of met de Ladies run mee en laat me dan sponsoren. Ik krijg een goed gevoel van het lopen maar ook omdat ik me nog inzet voor het goede doel.
Zuurstof.
Sinds ik het boek ademloos heb gelezen ben ik me veel meer bewust dat ademen helemaal niet zo gewoon hoeft te zijn. Tijdens het hardlopen krijg je meer zuurstof in je longen.
Therapie.
Ik loop altijd met een vriendin samen en af en toe lijkt het net therapie. Je bent lekker buiten aan het lopen, je doet dus energie op maar aan de andere kant bespreken we ook alles met elkaar. Je hebt een goed tempo als je nog voldoende lucht hebt om te kunnen praten.
Als je dit artikel leuk vindt, deel ze dan even met je vrienden.
Alvast bedankt, ik waardeer het!
Hoi hoi,
Dank je wel voor deze blog! Ik wil ook graag starten met hardlopen en zoek een schema wat bij mij past. Bij mij werkt het goed om langzaam te werk te gaan en daarom ben ik benieuwd welk schema jij gebruikt hebt.
Groetjes Annegreet
Ik ben net begonnen met lopen. Misschien niet zo’n goede periode, met de winter op komst. Maar ik wilde niet meer wachten. Mijn hoofddoel is afvallen en beter omgaan met stress. Ik heb nu al 3 keer gelopen en ik voel me telkens super: zowel lichamelijk als in mijn hoofd.
Ik kan bovenstaande alleen maar beamen! Als je eenmaal die runners kick hebt is het echt wel een soort verslaving 🙂
Nog even een kleine aanvulling; laat je echt goed informeren als je overweegt loopschoenen aan te schaffen. Ik ben nu een aantal weken letterlijk en figuurlijk uit de “running” omdat ik een aantal blessures heb opgelopen door verkeerde schoenen.
Ik ben onlangs bij een podotherapeut geweest en die zei letterlijk: “je had geen slechtere schoenen voor jou voeten aan kunnen schaffen”. Voor mij zit er niets anders op om na een jaar weer nieuwe schoenen te kopen. Maar deze keer dan wel in een winkel die gespecialiseerd is in loopschoenen.
Ik hoop dus over een aantal weken weer te beginnen want is mis enorm m’n runners kick!