Een gezond gevoel van eigenwaarde en een goed zelfbeeld behoren tot de belangrijkste vaardigheden die we (jonge) kinderen kunnen leren.
Onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen met een sterk gevoel van eigenwaarde zich kunnen richten op hun passiviteit, ze zijn gelukkiger en leiden een meer bevredigend leven dan mensen met een laag gevoel van eigenwaarde en gebrek aan (zelf)vertrouwen.
Als ouder heb je een groot aandeel in de ontwikkeling van je kind , het gevoel van eigenwaarde en om te gaan met wat het overkomt in het leven.
Ik weet dat het allemaal makkelijk klinkt….alleen dat is het niet. Hieronder staan enkele tips voor het bouwen aan zelfvertrouwen bij je kind.
Negen tips voor meer zelfvertrouwen voor je kind(eren)
- Beloon je kind voor goed gedrag. Zeg niets bij “slecht” gedrag. Pak elke mogelijkheid aan om positief te reageren op de dingen die het wel goed doet. Vaak zijn we gericht op wat er NIET goed gaat in plaats van wat er WEL goed gaat. Er zijn ook vaak momenten dat we gedrag als “normaal” zien in plaats van goed gedrag.
.. - Als het nodig om het gedrag te veranderen, richt je dan op het gedrag niet op je kind. Het is het gedrag wat je graag veranderd zou willen zien, immers je houdt nog steeds van je kind. Bijvoorbeeld: Niet: “wat ben je vervelend”. Wel: “ik vind het vervelend als je zo’n toon tegen me aanslaat.
. - Erken elke inspanning die je kind maakt, zelfs als het resultaat niet optimaal is. Zeg niet iets in de trant van: “Ik zei het je nog zo.” Wanneer je kind een “fout” maakt, leer het door te bespreken wat er is gebeurd. Wat er de volgende keer veranderd zou kunnen worden en wat hij/zij ervan geleerd heeft. Zulke gesprekken kunnen heel verrassend zijn. Zoek het positieve in elke ervaring.
. - Breng tijd met je kind door. Het is echt veel belangrijker dan het materiële. Ik heb zelf twee meiden en elke keer doe ik met één kind iets speciaals. Heerlijk die quality time met ze.
. - Woon zoveel mogelijk activiteiten van je kind bij. Wat is er mooier dan één van je ouders aan de zijlijn, of op de voorste rij. Dit wordt herinnerd voor het leven. Ik heb het dan ook echt gemist in mijn leven. Zelfs bij de avondvierdaagse waren mijn ouders er pas als de intocht al voorbij was en dat doet zo’n zeer. Zelfs jaren later bij het ‘inhalen’ van mijn eigen kinderen voelde ik nog het verdriet van toen.
. - Moedig je kind aan om met anderen om te gaan. Wat is er fijner dan van je huis een leuke, veilige plek te maken die hun vrienden graag willen bezoeken. Ook hierin ben ik veel te kort gekomen. Van mijn ouders mocht ik maar één vriendinnetje mee naar huis nemen, maar ja, je wisselt toch regelmatig? Dat zie ik zelfs nu nog steeds. Er komen vrienden bij maar er gaan ook wel eens vrienden weg.
. - Geef veel bemoediging en knuffels. Dit is belangrijk, met name als er iets “fout” gaat.
. - Luister naar je kind. Dat is iets waar ik zelf nog wel eens lastig vind. Ik zit vaak achter de laptop en dan komt het nogal eens voor dat ze iets vertellen als ik net druk aan het typen ben of midden in een verhaal zit. Ik heb dan ook een luister half uur en de avondmaaltijd vind ik ook heel belangrijk. We hebben het allemaal druk, dus soms moet je tijd maken om te luisteren. Als je luistert kijk dan ook naar de non-verbale communicatie oftewel de lichaamstaal. Hierin kan je vaak de ware betekenis zien van wat je kind vertelt.
Heb jij nog aanvullende tips of ervaringen? Fijn als je het met anderen wilt delen en hieronder een reactie wilt plaatsen. Je helpt hierdoor ook weer anderen. Vind je het artikel leuk? Leuk als je op ‘vind ik leuk’ klikt ;-).
Meer tips voor zelfvertrouwen en positief leren denken
Bekijk ook de 365 tips waarin je leert hoe je stopt met piekeren, hoe je altijd positief en met zelfvertrouwen kunt leven. Bekijk deze training…
Goh, ik lees dit hier allemaal, terwijl de tranen over mijn wangen rollen: mijn zoontje is doof en wordt ook gepest, hij is heel erg onzeker, zoekt aandacht net op de verkeerde – overdreven – manier. ‘s Avonds in zijn bedje huilt hij… hij is 8 jaar en eigenlijk zo’n geweldige gast!
Luusteren zonder oordeel is bij kinderen heel belangrijk.Dat ze gehoord worden en je krijgt ook meer te horen..
Hallo Marian
Ik merk aan mijn dochter dat ze veel onzeker is over wat ze doet. Terwijl we wel van het positieve opvoeden houden. Toch komt ze in veel gevallen er op terug dat ze dingen niet durft of niet wil omdat ze dan bang is dat het mis gaat. Nu praten we er wel over maar kan niet een echte doorbraak aantekenen. Wat wel geholpen heeft zijn zaken die ze niet durft, zelf wel te doen. Zoals iemand aan spreken en er geen drama van maken. Hoop dat je wat aan de tips hebt! Ik ga de jouwe zeker gebruiken
Dank je wel voor je aanvulling, Martina. Altijd waardevol.
Warme groet, Marian
Mooie lijst, alleen…. ik tel er maar 8! Wellicht is dit een mooie aanvulling:
Leg successen vast in woord en beeld. Een plakboek vol prestaties bekrachtigt en brengt letterlijk en figuurlijk in beeld wie jij bent, wat je kunt, hoe je het doet. Het hoeft niet veel tijd te kosten om een foto te maken, desnoods met je mobiel. Maar ook producten van school of in de hobbysfeer zijn goed om vast te leggen. Experimenten en mislukkingen zijn ook heel waardevol; het is maar hoe je er naar kijkt. Van je fouten leren is een belangrijke en effectieve leerstrategie.
Wat je aandacht geeft, groeit! Zorg er dus voor dat je aandacht hebt voor je ontwikkeling! Je focussen op de competitie met anderen heeft een negatief effect en roept al snel faalangst op. Zelfs als je overal de beste bent.
Hoi Peter,
Inderdaad maar 8 punten ;-)! Bedankt voor je waardevolle aanvulling en je reactie.
Warme groet, Marian
Als ik mijn eigen dochtertje zie van 8 jaar…. Dat noemen ze GIRL POWER..
Heel lief is ze . aardig voor andere mensen,, helpt de juf mee in de klas, vreselijk bijdehand 🙂
En meer van dit soort dingen.. heel leuk
Mijn zoon is heel anders, maar is in de pubertijd, met al de problemen ( en niet problemen ) die dat meebrengt..
En vooral niet zeggen tegen je kind dat het zeurt als ze even wat langer klaagt of ergens over in ziet .
-Leer een kind zichzelf te accepteren, dat hij goed is wie hij is. Dat hij er mag zijn. En dat hij fouten mag maken.
– Respecteer zijn eigen waarden en normen. En geef het kind de ruimte om die waarden en normen ook te kunnen ontplooien.
Dit zijn een paar puntjes die ik graag wil toevoegen en waarvan ik als kind maar al te graag iets meer van mee had willen krijgen.
Groetjes Bianka
Hoi Marian,
Jeetje lees je blog, krijg er tranen van in mijn ogen! Hoe herkenbaar, en zit er zelf midden in net zoals dat pesten. Jeetje wat is dat lastig zeg als het je eigen kind aan gaat!
Liefs Olga