De eerste maand van het nieuwe jaar is alweer bijna voorbij. Hoe gaat het tot nu toe met je goede voornemens?
Januari, de maand na de feestdagen en drukte. Hoewel deze dagen veel leuke dingen hebben zoals gezelligheid, liefde en (misschien wel) cadeaus, brengt het ook veel stress met zich mee. Laatst heb ik een blog voor jullie geschreven ‘minder stress in 5 stappen’. Hierbij hielp ik jullie deze dagen door te komen. Nu deze voorbij zijn, wil ik je graag helpen om in het nieuwe jaar je rust en me-time consequent te pakken en jezelf weer helemaal op te laden.
Een groot issue waar veel van jullie (en ik soms stiekem ook) tegenaan lopen is het feit dat je eigenlijk geen tijd hebt om jezelf even rust te gunnen en jouw ding te doen. Je moet dit nog doen, dat niet vergeten en vooral die deadline halen. Dáárná komt de tijd voor jezelf, deze wordt vaak dan vooruit geschoven naar een datum wanneer er volgens jou wél meer tijd is om voor jezelf je rust te pakken. Toch zal je merken dat naarmate de tijd verstrijkt en je dichter naar deze vastgestelde datum komt, er weer nieuwe dingen op je pad komen waardoor langzaam je afspraak met jezelf opgeslokt wordt.
Dit is het moment waar je moet ingrijpen en even streng tegen jezelf moet zijn. Deze rust heb je namelijk nodig om overal weer met de volle 100% voor te gaan en met een positieve blik te bekijken. ‘Geen tijd’ is niet langer een excuus, maar maak tijd! Niet uitstellen wat je vandaag kan doen, een gezegde die je vaak hoort. Dit geldt ook als het gaat om tijd voor jezelf, dit vergeten mensen vaak of sommigen voelen zich egoïstisch. Ik geef je graag een paar tips waardoor je meer tijd hebt over hebt voor belangrijke dingen, zoals jezelf.
9 tips waardoor je meer tijd over hebt voor belangrijke dingen
- Zeg vaker nee
Vaker ‘nee’ zeggen staat op nummer 1 in dit lijstje en dat is niet voor niks! Vaak zeggen we ‘Ja’ tegen dingen die ons eigenlijk niet uitkomen of we niet willen, alleen maar om een ander een plezier te doen. Dit komt vaak omdat er een angst heerst wat de ander zal denken als je nee zegt. Hierdoor krijg je zelf denkpatronen die niet altijd met de werkelijkheid overeen komen. Probeer het eens! Als iemand je iets vraagt en het gaat je niet lukken, zeg nee op een beleefde manier. Je zal merken dat de ander dit zal respecteren en het aan iemand anders gaat vragen of zelf gaat doen. Als je het makkelijker vindt kan je natuurlijk uitleg geven waarom je nee zegt, maar bedenk dat je je aan niemand hoeft te verantwoorden: het is namelijk JOUW keus! Lees ook: in 11 stappen leren Nee-zeggen
- Zoek uit aan welke dingen je je tijd verdoet
Op een dag gebeuren er veel dingen, zoveel dat je vaak niet eens meer weet wat je allemaal gedaan hebt. Ga ergens van de week eens rustig zitten en schrijf op een papiertje op wat je allemaal gedaan hebt. Heeft alles wat je hebt opgeschreven een toevoeging gehad aan je dag? Je zal merken dat er ook veel dingen zijn waar je eigenlijk je tijd mee verdoet, tijd die je ook aan jezelf had kunnen besteden. Op deze manier maak je dat voor jezelf inzichtelijk en kan je eraan werken.
- Disconnect
Ja ja, je voelt ‘m al aankomen.. Zet al je mobiele apparaten eens uit! Om nog maar eens op de vorige tip door te gaan: hoeveel uur per dag besteed jij aan nutteloos op je telefoon/tablet/computer zitten? Vaak zijn het maar een paar minuten waardoor je het niet door hebt, maar als je alles bij elkaar optelt dan gaat het hard. Zelf ben ik ook moeder en ik kan daarom begrijpen dat als je kinderen weg zijn je liever je telefoon aan hebt staan voor het geval dat er iets gebeurd, maar als alternatief zou je dan bijvoorbeeld je internet uit kunnen zetten. Zo kan je alsnog gewoon gebeld worden, maar zal je jezelf er niet op betrappen dat je weer op Facebook naar nieuwe filmpjes zit te kijken.
- Stel prioriteiten
Als je je mobiele apparaten hebt uitgezet en overzichtelijk hebt gemaakt wat je op een dag beter kan laten, is het tijd om prioriteiten te stellen. Wat MOET er vandaag echt gedaan worden? Schrijf het op! De belangrijkste dingen bovenaan, en dan werk je door naar beneden. Zo maak je je hoofd leeg omdat het op papier staat. Als je iets gedaan hebt streep je het af, en ga je door met het volgende op je lijstje. Heb je alles afgestreept? Beloon jezelf met iets wat jij fijn vindt: een boekje lezen op de bank, film kijken of een wandeling maken. Jij bepaald.
- Begin groot
Met deze lijstjes heb je al snel de neiging om de taken die groot zijn vooruit te schuiven, waardoor je ertegenaan blijft hikken. Doe het eens andersom en begin met de grootste taak. Zodra je deze hebt gedaan zal dit een grote opluchting zijn en vallen de andere kleinere dingen relatief gezien heel erg mee.
- Doe kleine dingen in 1x
Even snel tussendoor dit, even snel tussendoor dat. Ook dit kost relatief meer tijd dan dat je het in 1x doet. Plan bijvoorbeeld een halfuurtje voor alle kleine dingetjes die je nog moet doen. Mail checken en online in je positiviteitsdagboek schrijven? Ga even achter de computer zitten en doe het allebei! Dit kost relatief minder tijd dan dat je er 2x voor moet gaan zitten en de computer 2x op moet starten. Daarnaast kan je ook voor jezelf een tijd stellen wanneer je je mail mag checken, zodat je niet iedere keer afgeleid wordt en weer naar de computer loopt als je hoort dat er een e-mail binnen komt.
- Stop met multitasken
Kleine dingen in 1x doen betekent niet dat je alles tegelijk moet doen. Het gezegde ‘vrouwen kunnen meerdere dingen tegelijk’ is dan misschien wel waar, maar doen we het dan ook goed? Als je aan multitasken doet betekent dit dat je je aandacht over 2 dingen verdeeld en dit betekent dat je ergens niet voor de volle 100% voor gaat. Het gevolg hiervan is dat je er soms juist langer over doet dan dat je deze dingen apart zou doen. Zelf betrap ik me er weleens op dat ik zit te werken tijdens het koken, waardoor ik half mijn aandacht bij het werk hou. Als ik later op de avond nog eens een keer nakijk wat ik heb gedaan, ontdek ik soms nog heel wat fouten. Fouten die ik dan weer moet verbeteren en niet had gemaakt als ik dit niet had gedaan in combinatie met koken.
- Verander je routine
Je routine veranderen, een van de lastigste dingen die bestaat. Het is namelijk niet voor niets je routine: het werkt blijkbaar voor jou. Het nadeel hiervan is dat je in deze routine niet de tijd voor jezelf neemt. Zolang je dus hierin blijft ‘hangen’, zal dit er zoals vanouds weer bij in schieten. Soms is het belangrijk om het vertrouwde even helemaal om te gooien, helemaal als het om jezelf gaat.
- Zorg dat je genoeg slaap hebt
Hopelijk heb je veel aan deze tips om wat meer uren in je dag te krijgen. Vergeet niet dat genoeg slaap ook van belang is. Genoeg slaap zorgt ervoor dat je je overdag energiek voelt en er voor de volle 100% voor kan gaan.
Heb jij aanvullende tips zodat je meer tijd over hebt voor belangrijke dingen? Deel ze gerust hieronder!
Structuur ;
Die dingen op vaste dagen .
Bv maandag boodschappen voor 2 dagen. Grote boodschappen in het weekend.
Wassen op woendag /als je het niet red dan draai je in het weekend nog een was.