Ben jij een familiedier en partylover of een feestdagenvermijder? Het gekke is dat je als HSP soms allebei tegelijk kunt zijn. Want ook leuke dingen kunnen voor veel stress zorgen, zelfs zonder dat je je daar echt bewust van bent.
Dus eigenlijk vind je het heel gezellig om tijd door te brengen met familie en vrienden, maar kan de intensiteit van de decembermaand bijvoorbeeld, je behoorlijk ontregelen.
Misschien ben je een echte feestvermijder geworden, omdat het je altijd enorm uitput. En ben je je steeds meer gaan terug trekken uit dit soort sociale verplichtingen.
En dat is jammer, want als je er op de juiste manier mee om kunt gaan, kunnen ook de feestdagen voor jou plezierig verlopen.
Maar dan op jouw voorwaarden.
Een paar tips hoe jij als hooggevoelig mens de feestdagen op jouw manier kunt invullen:
Rooster:
Bepaal zelf met wie je de feestdagen wilt doorbrengen en wanneer. Tenslotte is er keus genoeg: 5 december, kerstavond, 2 x kerstdagen en nog oud en nieuw. Het hoeft toch ook niet per se elk jaar in precies dezelfde setting. Best verfrissend om een keer oud en nieuw met je schoonfamilie te vieren in plaats van weer een ellenlang diner op tweede kerstdag bijvoorbeeld! En volgend jaar doe je het weer lekker anders, komt iedereen toch een keer aan de beurt op zijn favoriete feestdag.
Overleg dat rooster, bij voorkeur, ruim op tijd. En zo niet; wat niet past, dat past niet en gaat dan dit jaar gewoon een keer niet door. Ook niet erg, toch?
Ik weet dat je gevoelig en empathisch bent, graag dingen in goede banen wilt leiden en iedereen te vriend wilt houden maar dat wil nog niet zeggen dat je alles zomaar moet doen.
Geef je grenzen aan. Het feit dat je het allemaal wel begrijpt, wil nog niet zeggen dat je niet voor jezelf mag opkomen.
Blijf jezelf onder alle omstandigheden:
Ben jij zelf aan de beurt voor de invulling van een feestavond/diner, maak het je dan niet al te moeilijk. Spiegel je niet aan wat anderen allemaal uit de kast halen in dezelfde situatie. Weet jij veel hoeveel stress daar aan vooraf ging? En als het geen stress was voor die persoon, is het waarschijnlijk een mooi talent van haar dat ze heeft kunnen uitleven. Hartstikke fijn, maar hou het dicht bij je eigen capaciteiten en (financiële) mogelijkheden.
Tenslotte gaat het om de mensen, het samenzijn en de sfeer. Zorg dat je een gezellige gastvrouw bent en zelf ook kunt genieten van het samenzijn en niet steeds staat te zweten in de keuken terwijl je gasten vrolijk de glazen vullen in de huiskamer. Kies gerechten die je gemakkelijk af gaan, succes verzekerd, en die goed zijn voor te bereiden, zodat je er op de dag zelf weinig omkijken meer naar hebt.
En wie bepaalt eigenlijk dat er een compleet diner op tafel moet komen? Doe eens gek, maak een tapas buffet en laat iedere gast een favoriet gerecht meebrengen. Of verdeel het diner, voorgerecht en nagerecht bereid door de gasten, jij maakt het hoofdgerecht, of zoiets. En het kan nog simpeler: gezellig samenzijn met een lekker glas wijn en een uitgebreid kaasplankje met toebehoren. De variaties zijn eindeloos als je afstapt van het klassieke recept!
Plan ook herstelmomenten! Erg belangrijk voor jou als hooggevoelig persoon.
De feestdagen zijn meestal goed geroosterd om iedereen tevreden te stellen. Maar zorg ervoor dat je ook jezelf tevreden stelt. Heel gezellig al die mensen, maar m.n. HSP-ers zullen zich af en toe een moment rust moeten gunnen om het volgende gezellige samenzijn ook als gezellig te kunnen ervaren. Dat hoeven helemaal geen gekke dingen te zijn. Maar even wat langere tijd doorbrengen op de wc tijdens een drukke familie bijeenkomst kan al het verschil maken. Of nog beter, ga even naar buiten en adem lekker even diep door!
Ga een stuk wandelen, goed voor lichaam en geest. Met die dagen zit je meestal al langer binnen, zijn de hapjes en drankjes calorierijk en wordt je overvoerd met gesproken woord. Ideaal als intermezzo tussen twee feest activiteiten in of als de drukte je teveel wordt.
Niet elke bijeenkomst hoeft een hele dag/avond te duren. Als je gastvrouw bent is het misschien een idee om op de uitnodiging behalve een aanvangstijd ook een sluitingstijd te vermelden. Zo voorkom je dat je s ’nachts, tollend op je hoge hakken, de vaatwasser nog staat in te laden. Gun jezelf nog een moment met een boek op de bank, een warm bad of iets anders wat je ontspant.
Maak je niet druk over de styling:
En daarmee bedoel ik zowel de styling van je interieur als de styling van jezelf en andere gezinsleden.
Als het je hobby is en je er erg van geniet, leef je uit! Maar als je het gevoel hebt dat je nu toch even een betere versie van jezelf tevoorschijn moet toveren, let it go! Een extra kaarsje en een kerstboom versierd met allerlei relikwieën uit voorgaande jaren, brengen al heel wat kerstsfeer.
Een nieuwe outfit met dito schoenen? Wat dacht je van mooi gestifte lippen, een ontspannen glimlach en dat jurkje van vorig jaar? Jouw uitstraling zal veel meer voor je doen dan welke kleding ook.
Less is more
Laat je niet verleiden tot het kopen van veel en dure cadeaus. En beperk het ook tot óf 5 december óf kerst, en niet allebei. Liever een gekoesterde wens in vervulling laten gaan dan, dan oeverloos aanvullen. Meestal is er trouwens toch meer sprake van een ‘vervanglijstje’ dan een verlanglijstje! Vraag je af of die ‘vervanging’ (nieuw model i-pod, telefoon, whatever) eigenlijk wel echt iets toevoegt voor de ontvanger en recht doet aan de intentie van de gever. (Behalve dan een aanslag op de portemonnee).
Ik hoop je met deze tips een beetje te inspireren vooral te ontspannen met de feestdagen in het verschiet en echt tijd door te brengen met de mensen waar je van houdt.
Sowieso wil ik je graag inspireren om jouw leven in te richten op jouw voorwaarden en op die manier van je gevoeligheid een kracht te maken, in plaats van deze eigenschap steeds te ervaren als een last. Daarvoor ontwikkelde ik het programma ‘Voluit leven met hooggevoeligheid'... > Check het hier ...
Gun jezelf een ontspannen leven waarin je helemaal jezelf kunt zijn.
Ik wens je alvast ontspannen en liefdevolle feestdagen.