Een effectief excuus of een verontschuldiging kan in relaties veel “rottigheid” voorkomen. In tegenstelling van wat vaak wordt gedacht is je verontschuldigen geen teken van zwakte. Het is een duidelijk teken van kracht en vertrouwen.
Het getuigt van lef om je ego opzij te zetten en je verontschuldigt voor ongepaste acties of reacties. En helemaal als je een flapuit bent (zoals ik). Excuses aanbieden is dan vaak het slimste om te doen.
9 manieren om doeltreffende en zinvol je excuses aan te bieden
Je wilt alles in het werk stellen om er zeker van te zijn dat je verontschuldigingen je aangerichte “schade” goed maakt.
1. Bied excuses op tijd aan.
Verstandig is je verontschuldiging aan te bieden op het moment dat je beseft dat je iemand verdriet hebt gedaan en/of boos hebt gemaakt. Natuurlijk, is dit niet altijd even gemakkelijk en vaak zal je je fout niet meteen door hebben. Echter zodra je het “door” hebt, bied je excuses aan om de impact van je fout te minimaliseren.
2. Wees er zeker van dat je controle hebt over je emoties.
Ik ben nog al erg emotioneel en reageer ook vaak vanuit mijn emotie. Ik heb dan ook geleerd (en oefen nog vaak) om mijn emoties buiten spel te laten. Je kan wel eens dingen zeggen of doen in het heetst van de strijd. Wil je je excuses aanbieden zorg dan dat je je emoties onder controle hebt. Je wilt natuurlijk niet dat je emoties weer opspelen als je je verontschuldigingen aanbiedt. Even afkoelen dus.
3. Bied geen excuses aan als je het niet meent.
Je moet oprecht zijn als je wilt dat je excuses iets betekenen voor de ander. Je kan oprechtheid niet faken. Zorg ervoor dat je het meent, dan zal je lichaamstaal in overeenstemming zijn met je woorden.
4. Verontschuldig je in levende lijve.
Een face tot face excuses heeft veel meer waarde. De andere persoon kan je dan ook echt beoordelen op je oprechtheid. Als de ander ziet dat je echt spijt hebt zal de kans op vergeving groter zijn. Maak dus geen gebruik van sms, whatsapp, pingen, mail, telefoon etc. Kan het echt niet anders kan, kies dan voor de telefoon.
5. Hou het bij jezelf.
Praat in de IK-vorm. Hou het bij jezelf. Vertel hoe jij het hebt beleefd. Hoe eerlijker en kwetsbaarder je je opstelt, hoe zinvoller de verontschuldiging overkomt bij de ander. Je verhaal zal ook helpen om jouw kant van het verhaal te zien.
6. Zeg dat het je spijt.
Druk uit dat het je spijt en beschrijf hoe het mis is gegaan. Wees zo specifiek mogelijk over wat je spijt.
7. Heb geen verwachtingen.
Excuses aanbieden en ondertussen verwachten dat je verontschuldiging van de ander krijgt, werkt niet. Als je eerlijk bent heb je kans dat de ander zijn verdediging verlaagt, maar je moet bereid zijn te accepteren als dat niet zo is.
8. Excuseer niet te vaak.
Vaak hebben mensen de gewoonte zich constant te excuseren zelfs wanneer ze niet echt iets verkeerd doen. Hiermee verlies je de kracht van een verontschuldiging. Als je merkt dat jij je teveel verontschuldigt, stop hier dan mee. Het maakt je niet krachtig!
9. Vergoeden van de schade.
Is er daadwerkelijk een fysieke schade opgetreden, neem je verantwoordelijkheid en bied aan om de schade te vergoeden.
Onderschat de kracht van een excuus niet. Een goed excuus zal een fout in een relatie weer herstellen.
Veel mensen zullen je waarderen omdat je de moed hebt om je verontschuldigingen aan te bieden. Waarom wachten met excuses aanbieden? Ga je excuseren.
Heb jij nog een aanvullende suggesties voor een effectief excuus? Ik zal het leuk vinden als je het wilt delen door onderstaand een reactie te geven.
Een commissie heeft gesteld dat de Staat excuses zou moeten maken voor het Slavernij-verleden.
Volgens mij is het niet mogelijk excuses aan te bieden voor iets waar je niet persoonlijk bij betrokken bent geweest.
F.W.H. Dollekamp
Prachtig geschreven!
Thanks 😀
Het belangrijkste aspect van excuses: dat je laat zien dat je spijt hebt van je gedrag en dat je zal voorkomen dat het weer gebeurd staat er niet in. “ik vind het verschrikkelijk zoals het is gegaan” na een ruzie zijn dus bijvoorbeeld geen excuses.
“Het spijt mij hoe ik mij gedragen heb tijdens onze ruzie” is dat wel.