Met meer aandacht leven, heeft vele voordelen. Welke dat zijn en hoe je dat precies doet, vertel ik je graag in deze blog/podcast.
Geleefd worden of leven met aandacht
Leef jij met aandacht of word je geleefd?
Wanneer je niet met aandacht leeft, is de kans groot dat je wordt geleefd. Leven met aandacht betekent simpel gezegd dat je je bewust bent van wat je doet. Alles wat je gedachteloos doet, doe je zonder aandacht. Dit gebeurt veel vaker dan je zou denken. Wist je dat je per dag naar schatting maar liefst tweehonderd keer wordt afgeleid?
Bijvoorbeeld omdat je telefoon piept door een binnenkomend berichtje of reminder. Of omdat je kind om aandacht vraagt. De wasmachine die piepend laat weten dat het wasprogramma klaar is. Of luidruchtige buren of straatgeluiden. Dit zijn allemaal externe prikkels.
Maar je kunt ook flink afgeleid worden door interne prikkels. Neem bijvoorbeeld je eigen gedachten (piekeren, onzekerheid, angstgedachten), door stress of doordat je weinig energie hebt of juist overprikkeld bent.
Elke dag heb je tussen de 40.000 tot 60.000 gedachten. Gelukkig maar dat je je hier lang niet altijd bewust van bent. De meeste gedachten die je hebt, zijn dan ook onbewust. Een manier om met meer aandacht te leven, is om je vaker bewust te worden van de momenten dat je afgeleid bent. Je merkt bijvoorbeeld dat je afdwaalt tijdens een gesprek waar je eigenlijk de tijd niet voor hebt omdat je nog zoveel andere dingen wilt doen.
Zodra je tijdens een gesprek met je gedachten er niet bij bent, ben je minder in contact met de ander omdat je aandacht dan letterlijk verdeeld wordt over meerdere gedachten. Met meer aandacht leven, betekent één ding tegelijk doen, zodat je wél je onverdeelde aandacht aan één ding geeft. Het welbekende in het hier en nu zijn. Dit verdiept het contact en daardoor ook de relatie. En wanneer je een taak met meer aandacht doet, maakt het je creatiever en werk je efficiënter.
Maar die tweehonderd keer afgeleid worden, is niet niks natuurlijk. Voordat je er erg in hebt, ben je alweer afgeleid door een piepje van je computer of telefoon. Helemaal als hoog gevoelig persoon (HSP-er), zoals ik, is het belangrijk om de interne en externe prikkels zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. Dat heeft ermee te maken dat deze prikkels bij een HSP-er nóg intenser binnenkomen en het langer duurt voordat je je weer kunt focussen.
De voordelen van leven met aandacht op een rij
1. Het maakt je happy
Leven met aandacht maakt gelukkig, blijkt uit onderzoek van Harvard University. Met aandacht leven, is in flow leven. Dit lukt het beste wanneer je gemotiveerd bent en iets doet wat je leuk vindt. Let wel, het gaat hier om actieve dingen, zoals schrijven of een boek lezen en om passieve dingen waarbij je weinig nieuwe prikkels krijgt, zoals een bad nemen of gemasseerd worden.
Leven met meer aandacht betekent dus niet dat je vaker op de bank moet gaan Netflixen. Alleen op de bank Netflixen heet misschien dan wel me-time maar het heeft weinig te maken met aandacht voor jezelf hebben. Dat gebeurt wél wanneer je bij jezelf incheckt in plaats van bij Netflix. Hoe meer je je bewust wordt van hoe jij je voelt en welke gedachten je hebt, hoe bewuster je je gedrag kunt sturen. Stel jezelf daarom eens de volgende vragen en journal daar eens over:
- Wat denk ik? (heb ik vooral positieve of negatieve gedachten?)
- Wat voel ik? (hoe voelt mijn lichaam, zit er ergens spanning of pijn?)
- Wat doe ik? (geeft het ook energie en inspiratie of kost het alleen maar energie?)
Lees- en/of luistertip: Hoe journaling je kan helpen en helen
2. Het bespaart je veel energie
Met rust (weinig nieuwe prikkels), overzicht en controle help je je brein het meest. Dit vermindert spanning, waardoor het makkelijker wordt om je aandacht op één ding te richten en dit af te maken voordat je met een volgende taak aan de slag gaan.
Doe je dit niet? Dan moeten je hersenen razendsnel overschakelen van de ene taak naar de andere. Hierdoor krijg je een opgejaagd gevoel. Je brein is er namelijk niet voor gemaakt om verschillende denktaken tegelijkertijd uit te voeren.
Dit opgejaagde gevoel merk je niet, omdat er elke keer als je onderbroken wordt het feelgood-stofje dopamine vrijkomt. (Oh leuk, er komt een berichtje binnen). De dopamine maskeert het opgejaagde stresshormoon cortisol. Je merkt dit pas als je na een dag waarin je van hot naar her gaat (en dus geleefd wordt door alle prikkels), uitgeteld op de bank neerploft en nergens meer zin in hebt.
Wanneer je met meer aandacht je ding doet, bespaar je daarnaast enorm veel energie. Niet alleen omdat je dan minder snel een opgejaagd gevoel krijgt, maar ook omdat je de lat voor jezelf minder hoog zal leggen. Je verwacht immers niet van jezelf dat je tien dingen tegelijk doet, de hele dag. Daardoor plan je je agenda automatisch minder vol.
Merk je dat je onrustig wordt van alles wat je nog te doen hebt? Maak dan eerst een realistische planning: welke taken doe je vandaag en welke kunnen ook prima op een andere dag gedaan worden? En vergeet niet om ook voldoende rustmomenten voor jezelf in te plannen, hé!
Wil je je energie resetten, je energiefrequentie verhogen en het leven van je droomleven creëren? Check dan eens mijn Gratis Masterclass, klik hier
3. Je leert je eigen grenzen kennen
Leven met meer aandacht heeft alles te maken met bewustwording. Word je meer bewust van de dingen die je doet en hoe je ze doet: multi-taskend of mono-taskend (focussen op één ding tegelijk). Het voordeel hiervan is dat je daardoor beter voelt waar je energie van krijgt en waarvan je onnodig veel energie verliest. In dat geval kun je beter je eigen grenzen aangeven om te voorkomen dat je batterij al halverwege de dag leeg is.
Het schijnt dat je je gemiddeld 10 tot 20 minuten achter elkaar kunt hyperfocussen op één denktaak. Daarna gaat je aandacht en productiviteit gestaag achteruit. Als je dit weet, is het slim om niet eindeloos door te blijven ploeteren als iets je niet lukt. Merk je dat je ineens onrustig of iebelig wordt? Neem een pauze, doe iets compleet anders (geen denktaak maar een doe-taak!) en probeer het daarna opnieuw met frisse blik.
4. Je bent productiever
Ergens met je volle aandacht mee bezig zijn, betekent dat je je optimaal kunt focussen en je je niet door kleine geluiden en afdwalende gedachten laat afleiden. Kortom, je werkt lekker door en het kost je ook nog eens minder energie. Heb je veel te doen? Mono-tasken gaat je helpen. Blok de tijd in je agenda die je ervoor nodig denkt te hebben. En minstens zo belangrijk: laat je omgeving weten van wanneer tot wanneer je niet bereikbaar bent.
Ook slim om te doen: zet alle notificaties uit.
5. Het verdiept je relaties (ja ook die met jezelf)
Zeg eens eerlijk? Heb jij de neiging om meer met iedereen om je heen bezig te zijn dan met jezelf? Laat ik vooropstellen dat compassie hebben voor een ander natuurlijk een goede eigenschap is. Maar het kan ook een valkuil zijn. Want heb jij minstens net zoveel compassie voor jezelf als dat je hebt voor je vrienden en familie? Zolang je met anderen bezig bent, word je minder geconfronteerd met je eigen gevoelens en emoties.
Wanneer je meer aandacht aan jezelf gaat besteden, zal je ook meer gaan voelen.
Compassie is hét ingrediënt waarmee je al je relaties kunt versterken, dus ook de relatie die je met jezelf hebt.
Heb je een drukke baan of gezin wat veel van jouw aandacht vraagt en vind je het lastig om meer tijd voor jezelf te creëren? Dan kun je ervoor kiezen om te beginnen met bewust aandacht aan een ander te besteden. Observeer wat je doet en wat dit vervolgens met de ontvanger doet. Dit verdien jij ook. We zijn voor onszelf vaak veel strenger en minder vergevingsgezind dan voor anderen. Maar waarom zou je met twee maten meten?
Een ander positief effect van iets voor een ander doen, is dat de ander – wanneer hij of zij dit als positief ervaart – de volgende keer sneller geneigd is om ook meer aandacht voor jou te hebben. Dit verdiept jullie relatie en geeft meer betrokkenheid. Let op: ontvang dit gebaar met open armen. Dan wordt het ook makkelijker om meer aandacht aan jezelf te geven.
Tot slot, met meer aandacht leven, lukt de ene dag beter dan de andere dag. Dat is heel logisch. Verlang dus ook niet van jezelf dat het meteen 100 procent goed gaat. Streef ernaar om op weekbasis in ieder geval één keer vaker tijd en aandacht voor jezelf te hebben. Als dit goed gaat, kun je het vaker doen, zodat het je op een gegeven moment zelfs elk dagdeel een paar minuten lukt. Dat doe ik ook, die momenten zijn voor mij een must.
Gebruik eventueel een affirmatie om jezelf eraan te herinneren en kracht bij te zetten om meer met aandacht voor jezelf te leven. Zoals:
Elke minuut die ik met aandacht aan mezelf besteed,
is het 100 procent waard
Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.
With love,
Uitgelicht in deze aflevering:
- Gratis Masterclass Reset je Energie met inspiratie/motivatie en 5 simpelen en krachtige tips
- Lees- en/of luistertip: Terug naar jezelf in 5 stappen
- Volg me op Instagram!
- Connect met mij op Facebook!
Hoi Marian , het is goed deze blog te lezen ,want o wat verval (ik) je toch snel weer in je oude gewoonte s en vergeet (ik) je om goed naar je zelf te luisteren en tijd te nemen voor me zelf en of dingen te met /voor mezelf te doen.
Heb daarom het starters pakket voor me zelf aan geschaft en ga daar zeker van genieten.