Omgaan met: debtpression oftewel schulden maken depressief

Vandaag las ik in het blad Grazia een artikel over debtpression oftewel schulden maken depressief

Ik kan me dit voorstellen, vroeger thuis hadden we het helemaal niet “breed” en werd er vaak over geld (lees schulden) gesproken en dat bracht vaak een negatieve sfeer met zich mee. Gezien de crisistijd is het onderwerp actueler dan ooit.  Van de naam debtpression had ik eigenlijk nog niet gehoord, jij wel?

De tijd van het jaar brengt met zich mee, dat velen zich zorgen maken over de manier waarop we de feestjes zoals Sinterklaas, Kerst en oud- en nieuw kunnen worden gevierd als het banksaldo niet helemaal gezond is.

Is jouw banksaldo niet toereikend, wees dan eerlijk tegen de mensen om je heen. Verzin geen smoezen waarom je iets niet kan doen want daar ondermijn je alleen je zelfvertrouwen mee.

Zeg eerlijk dat je banksaldo het op dit moment niet toelaat en waarschijnlijk zullen  mensen je dankbaar zijn omdat zij hetzelfde hebben maar meegaan met de meute. Indien je meegaat, niet eerlijk bent naar jezelf toe dan kom je alleen verder in de schulden en doe je afbreuk aan je zelfvertrouwen.

Vijf tips hoe om te gaan met een debtpression:

Begrijp je uitgaven

Heb je het programma –Dubbeltje op zijn kant–  wel eens gezien? Het blijkt dat mensen zich vaak totaal onbewust zijn wat precies hun uitgaven zijn. Een eerste vereiste is natuurlijk om je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Sommige mensen kopen dingen om er goed uit te zien en/of zich goed te voelen en daardoor meer zelfvertrouwen te krijgen. Dit is maar een tijdelijk effect.  Maak een inkomsten en uitgaven dagboek. Sta je op het punt iets te kopen dan zie je meteen in je overzicht of dat verantwoord is.

Wat zijn jouw overtuigingen over geld?

Ik heb het boek gelezen van T.Harv Eker “Miljonairsmind ontrafeld”. Ik heb toen eens gekeken naar mijn overtuigingen over geld. Dat waren er nog wel wat. Ik ben opgegroeid met “het geld groeit niet aan de boom”, “als je voor een dubbeltje bent geboren word je nooit een kwartje” etc.  Mijn ouders konden wel heel wat uitgeven aan drank en sigaretten. Dat heb ik nooit zo begrepen. Ik rook  en drink niet (op een wijntje na voor de gezelligheid). Je krijgt veel dingen van je jeugd mee en de vraag is dan; “hoe ga je daarmee om?”

Je overtuiging over geld is vaak gekoppeld aan sterke emoties en (onbewuste) overtuigingen die je hebt over geld. Om je uitgavenpatroon te veranderen kan het nodig zijn om je emoties en overtuigingen ten opzichte van geld te onderzoeken.

Denk positief

Op een seminar stelde iemand zich uit het publiek zich voor met: “Goedemiddag, ik ben Ben en ik ben werkeloos en ik wilde…..” “Dat doen we opnieuw” werd er vanaf het podium geroepen. “Goedemiddag, ik ben Ben en ik ben me aan het oriënteren op de arbeidsmarkt en ik wilde….”. Zeg de twee zinnen eens hardop en voel je het verschil in energie. Ik vond het een geweldig les over positief zijn en uitstralen. Gebruik dan ook wat anders voor het woord “schuld” maar iets in de term van “werken aan de weg om financieel vrij….” Denk positief en praat positief zodat je het gevoel hebt dat de toekomst verbetert in plaats van de je het gevoel krijgt dat je jezelf iets ontneemt.

Verander je uitgavengewoonte

Maak een nieuw uitgaven patroon. Zoals veel gewoonten en overtuigingen hebben zich jaar in jaar uit gevormd in je leven. Om deze gewoontes weer te veranderen is hard werken. Een nieuwe gewoonte is te leren door een gewenste nieuwe actie te koppelen aan een iets wat je deed in je oude gewoonte. Bijvoorbeeld: Elke keer als je je computer openklapt, kan je ook je inloggen op je bank om je uitgaven te controleren.

Open een spaarrekening

Zodra er geld op mijn rekening wordt gestort maak ik een verdeling zodat het niet op mijn gewone rekening blijft staan. Als je ziet dat je
€ 100,00 “over” hebt dan geef je het makkelijker uit. Op mijn ING bank kan je een internet spaarrekening openen en daar verschillende “potjes” onder aan maken. Heel leuk om te doen want je kan er nog een foto bijzetten om het meer visueel te maken. Een aanrader dus. 

Het gevoel niets te hebben of niets te besteden te hebben kan een ellendige ervaring zijn, vooral in deze tijd van het jaar. Zoals ik hierboven al had geschreven erken dat je even wat minder te besteden hebt. Neem maatregelen om dingen te verbeteren, onderneem actie!

Hieronder heb ik het artikel van de Grazia voor jullie uitgewerkt. Heb je aanvullende tips? Leuk als je dit wilt delen. Je helpt hier weer andere mensen mee.

Schulden maken depressief

Het wordt steeds moeilijker om je hoofd boven water te houden in deze economische pittige tijden. Depressie slaat om zich heen onder vrouwen met schulden.

Financiële onzekerheid kent anno een hoogtepunt. Een recordaantal van 1,9 miljoen Nederlandse huishoudens heeft een betalingsachterstand, 70.000 gezinnen zitten aanhoudend in de schulden. “Wanneer houdt het op?” vraagt Saskia (33) zich met enige regelmaat af. Zij kampt met 30.000 euro aan schulden, het gevolg van een huurachterstand van haar man die compleet uit de hand liep. “Ik leef met het budget van een schuldenaar, ook al zijn het niet mijn schulden. Ik heb echt tijden gekend dat ik de dubbeltjes op tafel zat te tellen om aan het einde van de dag op de markt overgebleven groente en fruit te kunnen kopen.”

De constante herinneringen aan de financiële situatie hielpen haar gemoedstoestand ook niet. “Elke dag weer kreeg ik nare post binnen. Daar kreeg ik een benauwd en angstig gevoel van. Toen er opeens een deurwaarder aanbelde om mijn huis te inventariseren, stond ik helemaal te trillen. En het ergste is: jij bent degene die fout zit.”

Uiteindelijke eindigde Saskia bij een sociaal -psychiatrisch verpleegkundige in de hop dat gesprekken verlichting zou bieden. Ze is bepaald niet de enige de hulp zoekt bij het verwerken van haar schulden: steeds meer vrouwen lijken aan een “deptpression”, een depressie veroorzaakt door de vele zorgen over schulden. “Het hebben van schulden is heel erg destructief voor je emotionele welzijn“, weet hoogleraar Stephen Lea van de Universiteit van Exeter.

Hij doet onderzoek naar dit nieuwe, emotionele fenomeen. “Door de eindeloze stroom slecht nieuws op televisie, in de kranten en online krijgen mensen niet meer de kans om te ontsnappen aan hun eigen situatie. Ze maken zich door het slechte nieuws steeds meer zorgen over het betalen van hun rekeningen, en of ze straks nog wel een baan hebben.”

Stijgende schulden

Marijke (42) heeft op dit moment geen baan en is druk doende om haar schulden af te betalen. “We zijn al van 28.000 euro naar iets meer dan 7.300 euro gegaan”, vertelt zij. “De economie is verschrikkelijk. Ik wil graag weer aan het werk, maar gaat dat nog wel lukken?” De moeder van twee realiseerde zich in 2005 dat haar gezin financieel in de problemen dreigde te raken en nam het heft in eigen hand nadat zowel zij als haar man werkloos werd. “We vonden snel nieuw werk, maar kelderden in loon.

Na de zomervakantie verkochten we de auto en de caravan. Dat was heel heftig, vooral voor mijn man die niet aan een leven zonder auto gewend was. Ik heb het nooit breed gehad en had er minder problemen mee.”

Helaas voor Marijke verbeterde de situatie niet en bleef de schuld doorstijgen. “Dit kwam door alle standaarddingen. De auto moest nog afbetaald worden, er kwam een baby aan, allerlei apparaten gingen tegelijk kapot.” Toen zocht ze hulp. “Uiteindelijk ben ik in 2007 op budgetcursus gegaan bij de kredietbank. Ik ben gaan praten met een maatschappelijk werkster die me de schuldsanering in wilde hebben. Dat wilde ik niet. Ik betaal onze schulden helemaal zelf af, met vallen en opstaan.”

Dat ze daar inmiddels zoveel succes mee heeft – Marijke en haar gezin verwachten in 2013 compleet uit de schulden te zijn – komt volgens haar door haar eigen instelling. “Het is echt een sport voor me geworden om zoveel mogelijk te besparen op dingen als boodschappen en zoveel mogelijk af te lossen. We zijn nu zelfs aan het sparen!”

Saskia bevindt zich in eenzelfde situatie. Zij heeft weliswaar nog 25.000 euro te gaan, maar betaalt maandelijks wel 800 euro af. “Daarnaast sparen we ook. We verwachten in 2015 helemaal klaar te zijn.” Geen willekeurige timing, vertelt ze er bij. “Ik heb vijf maanden geleden een zoontje gekregen. Tegen de tijd dat hij naar school gaat, zijn wij eruit. Hij hoeft nooit iets te merken van onze schulden.”

Zelf komt ze er na een aantal jaren in de schulden minder genadig van af. “Het hebben van schulden is een aanslag op je zelfvertrouwen en op je sociale netwerk“, bekent ze. “Je nodigt geen mensen uit, want je hebt geen eten in huis. Als ze op je werk vragen of je meedoet met Sinterklaas moet je uitleggen dat jullie van die vijf euro twee dagen moeten eten. Je moet al die jaren dat je schuld afbetaalt ‘nee’ verkopen. En dan verliezen mensen hun geduld.”

Toch heeft het Saskia ook iets opgeleverd. “Je beleeft je leven veel intensiever”, ondervond zij aan den lijven. “Je kunt waanzinnig blij met de kleinste dingen. Bijvoorbeeld één keer per jaar uit eten gaan. Of direct nieuwe sokken kunnen kopen als je een gat hebt.”

Positief zijn is ook volgens de hoogleraar erg belangrijk. “Als je paniek voelt opkomen, zet je emoties dan even aan de kant. De situatie is niet fataal. Schrijf op hoeveel je moet terugbetalen en verdeel het in haalbare brokken. Je kunt hulp vragen van een schuldadviseur. Er is altijd een uitweg. Anderen hebben die gevonden, dus dan kun jij ook.”

Marijke sluit zich hier roerend bij aan. “Mijn belangrijkste tip voor vrouwen met schulden zou zijn om eerder hulp te zoeken. Stap over je schaamte heen en ga naar de kredietbank. Op internet vind je ook veel tips en lotgenoten.”

Beter natuurlijk is om helemaal niet in de schulden te raken.

Saskia weet inmiddels precies hoe. “Betaal gelijk je rekeningen en geef niet uit wat je niet hebt. Dan krijg je ook geen schulden. Zo simpel is het gewoon echt.”

Heb jij een ‘debtpression’?

De zeven fases…

  • Heb je schulden, maar baart dat je geen zorgen? Vergelijk je de rente die je betaalt met het geld dat anderen uitgeven aan etentjes of luxe make-up? Jij hebt vals optimisme
  • Sta je rood? Heb je schulden op je creditcard? Schrik je als je die bedragen bij elkaar optelt? Je zit in de sneeuwbalzone.
  • Droom je van een vet salaris zodat je vaarwel kunt zeggen tegen je leningen? Dan heb je een cruciaal omslagpunt bereikt: je realiseert je nu dat je hebt overschat wat je zou gaan verdienen. En dat het lang gaat duren voor je volledig uit de schulden bent. Deze fase heeft frustratie.
  • Wat doe jij met rekeningen die op de deurmat vallen? Stop je ze ongeopend weg? Je bevindt je in de fase ‘angst”.
  • Ben je boos op je schuldeisers? Haat je jezelf als je geld uitgeeft? Je bent aanbeland in de vijfde fase: woede.
  • Kun je de tranen niet meer bedwingen door je schulden? Dan ben je wanhopig.
  • Ben je klaar voor om je schulden aan te pakken? Om actief bezig te gaan met afbetalen? Gefeliciteerd, je bent in de laatste fase beland: verlichting.
  • Meer weten? Check nibud.nl of de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (nvvk.eu).

Bron: Grazia

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

depressief, financiele onzekerheid, grazia, jezelf, Omgaan met ....., positief, schulden, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

    Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
    Zorgen en Stress

    >