Al na vier minuten hangen de tranen onderaan mijn kin. Wat een indrukwekkende en prachtige documentaire over oud-snowboardster Bibian Mentel op Videoland. Voor deze documentaire is zij een jaar lang gevolgd door een cameraploeg.
Meer over Bibian Mentel
Bibian Mentel (48) werd 7 keer Nederlands kampioen, 7 keer wereldkampioen en 3 keer paralympisch kampioen. Ook is ze ridder in de Orde van Oranje Nassau. Maar… in 2001 kreeg ze de diagnose botkanker. Inmiddels strijdt ze al 21 jaar tegen deze rotziekte, onderging ze 11 operaties en is ze 67 keer bestraald.
Maar als je denkt dat deze documentaire het zoveelste verhaal over kanker is, heb je het mis. Dat is juist het aangrijpende: Bibian blijft positief, ook al zijn haar tegenslagen nog zo gruwelijk. Ook al raakt ze een been kwijt en belandt ze na een operatie in een rolstoel. Zoals ze zelf zegt: “Ik heb al eenentwintig jaar het leven, met plezier, geluk en liefde, mogen ‘bij-lenen’.”
Een krachtig voorbeeld
Tijdens het kijken van de docu kon ik haast niet stoppen met huilen. Ik heb grote bewondering voor haar tomeloze mentale kracht. Haar artsen hadden niet verwacht dat Bibian nu nog zou leven. Maar ze heeft nog volop plannen voor haar toekomst. Zij is een prachtig en krachtig voorbeeld hoe je met een positieve mindset je leven positief kunt beïnvloeden.
Haar uitdagingen maken de challenges in mijn eigen leven een stuk minder ingewikkeld. Natuurlijk kun je jouw eigen uitdagingen nooit vergelijken met de uitdagingen/problemen van een ander. Maar soms kun je erin vast komen te zitten en dan lijken de dingen erger dan ze in werkelijkheid zijn. Het kan dan helpen om je eigen challenges te relativeren door er met andere ogen naar te kijken.
De documentaire heeft er ook voor gezorgd dat ik nog meer waardeer wat ik heb. In deze blog / podcast deel ik graag met jou de inzichten die ik dankzij Bibian kreeg.
Les 1: Je hebt altijd een keuze
Hoe beroerd je situatie ook is, je hebt altijd een keuze. Dit is het motto van Bibian, en zij kan het weten. Keer op keer krijgt ze heftig nieuws te verstouwen, waardoor haar leven steeds opnieuw aan een zijden draadje hangt. Waar de meeste mensen de hoop al lang zouden opgeven, veert zij mentaal terug en blijft positief. Haar positieve mindset is werkelijk onverwoestbaar.
Je kunt niet bepalen hoe een situatie loopt maar wél hoe je ermee omgaat. Je kunt kiezen of je de rol van slachtoffer of de rol van de nieuwsgierige leerling aanneemt. Bibian kiest voor de positieve kant van het verhaal, ook al is er alleen maar slecht nieuws. In dat geval gaat ze op zoek naar andere gebieden in haar leven waar ze dankbaar voor is. Op die manier krijgt negativiteit alsnog geen vat op haar en blijft ze positief.
De tip van Bibian is dan ook om te kiezen voor de weg die je de meeste voldoening en het grootste plezier oplevert. Zo blijft je energielevel het beste op peil en laad je jezelf mentaal op.
Les 2: Love life
Er is een scene in de documentaire dat Bibian in haar rolstoel door een ziekenhuisgang gaat. Mijn oog valt op de tekst achterop haar spijkerjasje, waardoor ik weer volschiet. Er staat: ‘Love life’…
Wat sta je dan ijzersterk in je schoenen als je na zoveel ellende nog steeds zo over het leven kan denken. Dat is haar onvoorwaardelijk positieve mindset.
Eigenlijk zouden we allemaal een onvoorwaardelijke positieve instelling moeten hebben. Er is immers altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Waarderen wat je hebt, is extra belangrijk op de momenten dat je het moeilijk hebt en alles lijkt tegen te zitten. Hierin schuilt de grootste kracht van Bibian. Artsen zeggen dat ze nooit meer zal lopen, maar Bibian bewijst hun ongelijk: met de rollator lukt het haar inmiddels om 100 meter te lopen!
Hierin komt haar topsport mentaliteit naar voren. Niemand krijgt haar eronder, omdat zij dit – even simpel gezegd – niet toelaat. Ook al is de tegenslag nog zo groot, Bibian handelt vanuit liefde voor zichzelf en voor haar omgeving in plaats van teleurstelling of frustratie. Zij laat zich niet tegenhouden door tegenslag. Sterker nog, zij laadt zich erdoor motiveren om anderen het tegendeel te bewijzen.
Bibian weet dat ze op een dag de strijd tegen haar ziekte zal verliezen, maar tot die tijd is zij de winnaar! Want elke dag kiest zij opnieuw voor het leven en om daar zoveel mogelijk van te genieten.
Les 3: Zorg voor een doel in je leven
Zolang je jezelf fysiek en mentaal ontwikkelt, is er hoop. En hoop doet leven. Zorg daarom dat je een doel in je leven hebt, en een doel voor de nieuwe dag. Een doel waar jij warm van loopt en die bij jou het beste in je naar boven haalt.
Bibians grootste droom is om haar zoon (17) te zien opgroeien en oma te worden van zijn kinderen. Of die droom is haalbaar is de vraag, gezien haar fysieke gezondheid maar het mooie vind ik dat ze zoekt naar een doel en iets hebt naar uit uit te kijken oftewel om er naar toe te werken.
“Als ik geen doelen heb, zijn de dagen erg lang. Doelen helpen mij vooruit. Het geeft me iets om naar uit te kijken. Zo blijf ik overeind, het is mijn overlevingsstrategie. - Bibian Mentel
Eén van haar doelen was deelnemen aan het televisieprogramma ‘Dancing with the stars’. Ze zit dan nog maar drie maanden in een rolstoel en is hier amper nog aan gewend. Toch gaat ze ervoor en begeeft ze zich al dansend op de dansvloer, met rolstoel en al.
Als ze een doel heeft, leeft ze in het moment en is ze even niet bezig met ziek zijn, vertelt ze. Dat ze plezier beleeft aan het dansen is niet te missen. Ze straalt en schopt het notabene tot de finale. Als ze ervoor had gekozen om niet deel te nemen aan het programma, had ze deze fantastische ervaring niet gehad. Zoals ik kan zien heeft het haar hoop gegeven. Hoop dat er nog meer mogelijk is dan waartoe ze nu fysiek in staat is.
Les 4: Wees zuinig met je energie en tijd
Niet geld maar tijd is je meest kostbare bezit. Geld kun je namelijk terugverdienen, maar verloren tijd komt niet meer terug. Daar weet Bibian alles van. Ze wordt er elke dag aan herinnerd dat haar tijd spaarzaam is en aan het opraken is. Daarom kiest ze bewust waar ze haar energie aan besteedt.
Een treffend voorbeeld hiervan is wanneer ze op een gegeven moment een huishoudelijk klusje wil doen, omdat ze zich redelijk goed voelt. Haar man, die hun samengestelde gezin grotendeels draaiende houdt, zegt nadrukkelijk: “Ik wil dat jij je energie bewaart voor de mooie momenten en niet voor de regel-dingen van het gezin!”
Daar heeft hij natuurlijk een goed punt. Een nadenkertje... Waar besteed jij je energie aan? Zijn dit voornamelijk leuke dingen of vooral ‘moetjes’ en regeldingen? Om een beter beeld te krijgen waar jij jouw energie aan uitgeeft, kun je een activiteitenschema bijhouden. Noteer alles wat je vandaag gedaan hebt en noteer aan het eind van de dag of het je een positief gevoel opleverde (vervulling, liefde, dankbaarheid) of dat het een ‘moetje’ was.
Leestip: Weet jij dat je een magische bank bezit?
Les 5: Bepaal wat voor jou prioriteit heeft in het leven
Het leven gaat niet over nog meer geld verdienen, nog meer wassen draaien of nog meer volgers op social media krijgen. Het draait veel meer om liefde, genieten van het leven, persoonlijke groei en compassie.
Bibian haalt de finale van ‘Dancing with the stars’, maar haar artsen zeggen dat dit heel risicovol is en of ze er wel mee door moet gaan. Bibian: “Ook nu heb ik een keuze: of ik ga de finale thuis op de bank kijken. Of ik doe mee, omdat ik het nu nog kan. Tja, dan kies ik ervoor om gewoon lekker mee te doen en er volop van te genieten.” Daarmee maakt Bibian het dansen in de studio belangrijker dan op safe spelen en thuis te blijven.
Deze keuze heeft haar zichtbaar goed gedaan. Dat ze daarna extra pijn heeft, neemt ze voor lief.
Voor mij is het moraal van het verhaal: stel je bucketlist niet uit tot ergens in de verre, vage toekomst, maar maak plannen en zet het in je agenda. Ook al is het over een jaar. Daarmee heb je de intentie gezet en kan de voorpret beginnen.
Tip: Just Be You Planner
Leestip: Een intentie zetten. Zo doe je dat met 5 tips
Les 6: Stel een limiet aan verdriet
Er is altijd wel iets dat minder lekker loopt of wat voor wrijving zorgt in het leven. Hier eindeloos over ‘treuren of zeuren’, heeft weinig zin. Je emoties van teleurstelling, frustratie of verdriet onderdrukken, is ook geen goed idee. Stel daarom een limiet aan je negatieve emoties, zodat je ze wel kunt toelaten maar je er niet te lang in blijft hangen.
Bibian heeft genoeg redenen om de rest van haar leven verdrietig en gefrustreerd te zijn. Ze vertelt dat ze nog zoveel liefde te geven heeft en dat ze nog zo graag van alles wil doen en beleven. Dat lukt haar zolang ze mentaal in staat is om zich steeds weer van de negativiteit los te maken en haar blik te richten op een lichtpuntje aan de horizon. Dat houdt haar overeind.
Les 7: Kijk naar alle mogelijkheden
Bibian: “Ik heb van mijn moeder geleerd om altijd op zoek te gaan naar wat er nog wél mogelijk is.”
Heb jij het gevoel dat je aan alle kanten beperkt wordt en dat niks meer mogelijk is om te bereiken wat je wilt? Zoals reizen of uit eten gaan met vrienden? Natuurlijk is dat gigantisch balen. Toch is het beter om je aandacht te richten op wat er nog wel allemaal mogelijk is: met afhaalmaaltijden spek je de horeca en eet je toch heerlijk culinair. Thuiswerken heeft bijvoorbeeld als voordeel dat je geen tijd kwijt bent aan woon-werkverkeer.
Het feit dat de kanker bij Bibian steeds harder terugslaat, heeft er niet voor gezorgd dat zij haar positieve mindset is kwijtgeraakt. Ze realiseert zich echter meer dan ooit dat haar lichaam een grens heeft in wat het aankan en dat het leven plotseling kan eindigen. Daarom is haar boodschap: leef!
Leef elke dag, omdat je niet weet hoe lang je nog hebt
Leef nu het nog kan
Leef en geniet
Heb jij de documentaire gezien? Wat vond je ervan en wat heb jij ervan geleert? Super leuk om jou reactie te lezen en die kun je hieronder achterlaten of tag met gerust op bijvoorbeeld instagram stories @justbeyounl
Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.
With love,
Wat n mooie en zeer inspirerende podcast ,heb de documentaire nog niet gezien (helaas ) heb geen videoland.
Heb wel je tips opgeschreven en ga er zeker mee aan de slag .
Test