Blij met minder verwachtingen
Af en toe hoop je dat iemand iets voor je doet of wil je heel graag dat er iets gaat gebeuren. Als dat dan niet zo is, kun je soms heel teleurgesteld zijn.
Stel je eens voor dat je een hele dag hard aan het werk bent en je hoopt (verwacht) dat als je thuiskomt er lekker voor je gekookt is.
De hele dag verheug je op het moment dat je gezellig met je partner, gezin kan gaan eten. Je verwachtingen nemen met de minuut toe en ze vertellen je wat je heel graag zou willen. Eenmaal thuisgekomen blijkt dat er helemaal niet is gekookt, of nog erger er is helemaal niemand thuis. Je had verwacht dat je partner thuis zou zijn en dat de maaltijd klaar zou zijn. Maar niets van dit alles! Je bent teleurgesteld en boos!
Het zou kunnen zijn dat je partner ook nog aan het werk is, een afspraak had met een vriend of is gaan trainen en het jou helemaal is vergeten te vertellen. In ieder geval is zeker dat wie er zou koken niet van tevoren is besproken tussen jullie.
Het teleurgestelde gevoel is veroorzaakt door het hoge verwachtingspatroon dat je hebt. Dit gevoel heb je jezelf opgelegd en ben je dus zelf schuldig aan. Toch houden mensen er niet van om zichzelf ergens de schuld van te geven. Teleurstelling wordt omgezet in boosheid en dan kunnen de gemoederen nog wel eens hoog oplopen.
Heb jij veel verwachtingen? Herkenbaar?
Er gaat nu wellicht een belletje rinkelen bij je omdat je terugdenkt aan een situatie waarbij je verwachtingen had. Als je de volgende keer graag wilt of hoopt dat iemand je helpt, COMMUNICEER dan met elkaar. Pak de telefoon en stel je vraag.
Laat iemand weten wat je denkt en vraag naar de mogelijkheden. Kijk uit dat je niet gaat eisen, maak het bespreekbaar en vraag het vriendelijk.
Kan je vier situaties bedenken waarin je verwachtingen had over iets en dit niet is uitgekomen?
Hoe voelde je je hierbij?
Wat heb je hiervan geleerd?
Hoe had je je gevoeld als je niet zulke hoge eisen had gesteld aan jezelf of aan anderen?
Om te voorkomen dat je kwaad wordt of gefrustreerd raakt, is het goed om je verwachtingen te verlagen. Nog een voordeel is dat je dan blij en dankbaar kunt zijn als er dingen voor je gedaan zijn.
Bekijk het bovenstaande voorbeeld nog eens en als je daarbij bedenkt dat je uit werk thuiskwam en je totaal niet verwachtte dat het eten klaar zou zijn, dan zou er niets aan de hand zijn geweest. Zou er wel gekookt zijn, dan zou je blij en verrast zijn.
Verlaag je verwachting en de eisen die je aan jezelf en anderen stelt zullen afnemen. Je zal je op langere termijn gelukkiger voelen.
Mijn vriendin zei altijd: “heb geen verwachtingen want anders wordt je teleurgesteld”.
Heb jij nog tips om je verwachtingen te verlagen? Je reactie op dit artikel is welkom!
Is dit artikel waardevol voor je? Wil je het dan delen? Via facebook, twitter of druk de "vind ik leuk" button onderaan deze pagina. Dank je wel voor je support!
Geluk betekent van jezelf houden en je minder druk maken om de waardering van anderen
In het online programma 'Van Jezelf Houden' besteed ik veel aandacht aan zelfvertrouwen en de kracht in jezelf. Gun het jezelf. Hoe meer je werkt aan je zelfvertrouwen, het geloof in jezelf en in je eigen mogelijkheden , hoe leuker je leven zal worden en hoe meer je zal gaan stralen.
Hallo, even een vraagje, hoe weet je dat je te hoge verwachtingen hebt? Is het een te hoge verwachting als ik van een vriendin waar ik aan heb verteld dat ik het moeilijk heb, een berichtje verwacht hoe gaat het met je? Dat is mijn probleem. Ik heb interesse in mensen waar ik mee omgaan, maar voor mijn ik krijg het niet terug. En dan ervaar ik dat als ik doe er niet toe. En trek ik me terug. Dat maakt het natuurlijk niet beter. Ik vraag mezelf af hoe kan ik dit veranderen? En hoe laat ik het juiste aandeel bij de ander. Wanneer trek is het goed om je terug te trekken?
Groetjes Angelique
Dankjewel voor je reactie, Angelique. Goede vraag van je. Ik zal nog eens even een video maken over verwachtingen. Zelf denk ik niet dat het een te hoge verwachting is. Kan het zijn dat je vriendin zelf even ‘moeilijk’ heeft? Ik zou het gewoon vriendelijk en neutraal communiceren. Zegt gerust; ‘ik ervaar…’ of ‘ik voel me…’ en dan kijken wat je vriendin antwoordt 😉 <3.
Dit is heel herkenbaar voor mij, ik heb sinds 1 jaar een vriend en hij zegt veel toe maar vervolgens komt ie niet na wat ie toezegt, ik voel mij regelmatig in de mist gezet in deze relatie, hoe ga ik hier(de teleurstelling) mee om ?
grtjes
Hoi Sandra,
Dat is altijd lastig want je kan een ander niet veranderen alleen jezelf! Je kan natuurlijk degene aanspreken en vertellen wat JIJ voelt en ervaart. Dit allemaal op een rustige toon!
Mocht dit niet werken? Dan heb je altijd weer een keuze. Of accepteren en er leren mee om te gaan of andere keuzes maken.
Warme groet, Marian
Hoi allemaal
Ik vind het een fascinerend artikel, echt positief!
Alleen heb ik nog een vraag:
Wat nou als niet jij zelf verwachtingen creeert naar de ander toe, maar je vraagt aan de ander iets en diegene zegt wat ie zal doen …. en vervolgens doet diegene niet wat ie zei dat ie zou doen?
Ik blijf die situatie meemaken, en het maakt me van binnen machteloos en heel verdrietig, want ik krijg het steeds op mijn brood dat ik teveel eis en teveel verwacht!
Als je vriend zegt dat ie je zal smssen als hij thuis komt, en hij doet geen moeite om je ervan op de hoogte te stellen dat hij zijn mobiel kwijt is en in de kroeg zit te hangen onderwijl ….
Wat moet ik met dit soort situaties? Ik moet zelf veranderen om hier goed om mee te gaan. Maar ik weet niet hoe?
Wie helpt mij hiermee?
ben het ook mee eens dat je verwachtingen lager kunnen en ben het ook mee eens dat je soms wel bepaalde verwachtingen mag hebben en als dat niet zo is inderdaad er wat aan doen .
Mooi artikel Marian! Denk dat communicatie in veel gevallen een hoop oplost. En het bijstellen van je verwachtingen ook. Maar dan met name voor die situaties waar je toch weinig invloed op hebt.
Maar voor sommige situaties ligt dat iets lastiger, bijvoorbeeld wanneer je veel tijd en zorg investeert in het opbouwen van een vriendschap, maar het komt niet van twee kanten.
Het bijstellen van je verwachtingen geeft indirect ook aan dat je de situatie accepteert, wat mijn inziens niet altijd de beste manier is om ermee om te gaan. Soms is het juist goed om aan hogere verwachtingen vast te houden en andere maatregelen te nemen. Wat denk jij?