Broodbuik is een interessant boek over één van de pijlers van ons dagelijkse eten: tarwebrood en dan met name over de gevolgen van tarwe voor het menselijk lichaam.
Dat veel mensen ziek worden van het eten van gluten, is bekend. Het gaat bij problemen met tarwe om heel veel maar dan alleen darmproblemen.
Het boek ‘Broodbuik’ is geschreven door William Davis die als preventie cardioloog jarenlange research heeft gedaan, en duizenden mensen in zijn eigen praktijk zag die minder klachten kregen of zelf klachten vrij werden van de meest uiteenlopende kwalen en aandoeningen, door de tarwe uit hun dieet te schrappen.
William Davis geeft in het boek behalve het waarom, ook uitleg over hoe je tarwe (en soortgelijke granen) uit je dagelijkse dieet kunt schrappen en vervangen door gezonde etenswaren. Volgens Davis het het de trieste waarheid dat de toename van tarweproducten in ons dagelijks leven in verband staat met het uitzetten van onze tailles.
Tarwe vs suiker
Tarwe heeft het vermogen om heel snel in bloedsuiker omgezet te worden. Tarwe heeft een verslavende eigenschap die je aanzet om snel meer te eten of jezelf te overeten. Het verminderen van geraffineerde suiker is zeker goed omdat het je bloedsuiker negatief beïnvloed maar het verwijderen van tarwe uit je eten is de gemakkelijkste en meest effectieve stap die je zou kunnen zetten.
Het is even wennen maar ik heb nu wel speltbrood gekocht. Ik ga het eens proberen met net zoals ‘De Paleo Revolutie’ is het een leefwijze en je moet gewoon uitvinden en kijken wat bij jou past.
Lukt het je niet om bijvoorbeeld af te vallen, ondanks dat je je aan de ‘gezonde richtlijnen‘ houdt, dan is het schrappen van tarwe eens de moeite waard om te proberen. Je ‘broodbuik’ verdwijnt, je krijgt meer energie, je hoofd is helderde, je hebt geen snaaiaanvallen meer en je voelt je een stuk beter. Dat willen we toch allemaal? Ik ben het aan het testen en vooralsnog kan ik zeggen dat mijn opgezwollen buik een stuk minder is. Eet ik altijd al minder koolhydraten maar je wordt je wel weer bewust van een aantal dingen na het lezen van dit boek.
Klik bijvoorbeeld hier voor meer informatie om het boek te bestellen.
Het lijkt mij een interessant boek. Ik ben ook gestopt met tarwe eten en helaas zit dat in veel producten. Als ik nu zin heb in een boterham pak ik een spelt zuurdesem boterham. Mijn buik is nu ook veel minder opgezet, voel me er veel beter bij!
Groetjes,
Suzanne
Spelt is tarwe en in spelt zitten ook gluten, al eens desem brood van tarwe geprobeerd? Resultaat zal zelfde zijn ivm buikgevoel, want de gluten worden geneutraliseerd door de fermentatie in het proces