Met oud/nieuw maak ik altijd de balans op van het afgelopen jaar en ga ik kijken wat ik van mijn bucket list kan afstrepen.
Met de balans opmaken kijk ik naar wat is er goed gegaan, wat niet, wat de leermomenten zijn geweest en hoe ik dit weer kan gebruiken voor volgend jaar. Het is naar mijn idee het beste moment om even achterom te kijken en je weer te richten op een nieuw jaar.
Ik stuitte op onderstaand artikel van rtlnieuws en ik vond het zo’n goed artikel dat ik het graag wilde delen. Je kunt ook het boek van Ben Tiggelaar nog winnen zie hiervoor: De beste columns
Herinneringen, dromen en refecteren
Drie inspirerende oefeningen helpen je de beste ervaringen van het afgelopen jaar op een rijtje te zetten. Precies wat je nodig hebt om mooie plannen te maken voor het jaar dat voor je ligt.
“Er zijn twee momenten in het jaar waarop mensen meestal de balans opmaken van het afgelopen jaar,” zegt Ben Tiggelaar, expert op het gebied van gedragsverandering. “Na de zomervakantie en na de kerstvakantie. Je bent dan even uit het normale leven en afstand nemen maakt het makkelijker om te reflecteren.”
Zelf zou ik als ik eerlijk ben liever niet te lang willen stilstaan bij het afgelopen jaar. Als iemand me in januari had verteld dat ik dit jaar mijn baan, huis en partner al dan niet vrijwillig zou opgeven, dan had ik hard gelachen. Nu, aan het eind van het jaar, is het lachen me even vergaan.
Reflecteren
Maar dat is geen reden om niet te reflecteren op het jaar dat achter me ligt, vindt Ben Tiggelaar. “Het gevaar van terugkijken op slechte ervaringen is dat je blijft hangen in het evalueren van details over wat er niet goed ging.” Kijken naar wat er niet deugt en dat proberen te repareren kost veel energie. Hoewel we negatieve gebeurtenissen doorgaans gemakkelijker onthouden, is het daarom belangrijk om ons juist te richten op wat goed ging in het afgelopen jaar.
Maak slim gebruik van emoties
Mensen die een positieve draai aan hun leven kunnen geven, hebben volgens Tiggelaar één ding gemeen: ze zijn niet bezig om krampachtig tegen zichzelf te vechten. “In plaats daarvan maken ze slim gebruik van hun gedachten en emoties. Een kwestie van anders denken.”
Stel: je hebt twee treinwagons die je in beweging wilt brengen. De eerste wagon beweegt al langzaam, de andere staat stil. Op de vraag welke van de twee je als eerste een zetje geeft, zullen veel mensen kiezen voor de stilstaande wagon.
Maar het kost veel minder moeite om een langzaam bewegende trein te laten versnellen dan om iets vanuit stilstand in beweging te krijgen. Dat geldt ook voor positieve en negatieve ontwikkelingen in het leven. Iets wat goed gaat verder helpen, kost de minste energie met de meeste opbrengst.
Realistisch op zoek
“Werken vanuit je sterke punten” noemt Tiggelaar dat. Waarbij hij erop wijst dat denken en handelen vanuit je sterke punten niet hetzelfde is als positief denken. “Het gaat er niet om dat je je zwakke punten ontkent en allerlei prachtige talenten verzint. Het gaat erom dat je realistisch op zoek gaat naar de dingen die wél goed gaan. Dat zijn niet alleen de dingen waar je goed in bent, maar vooral waar je plezier in hebt en waar je energie van krijgt.”
Oefening 1: wat waren dit jaar uw sterke punten?
Plannen maken vanuit je sterke punten is veel motiverender én effectiever dan het ‘repareren’ van je zwakke punten, zegt verander-expert Ben Tiggelaar.
Stuur tien vrienden of vriendinnen een e-mail. Vertel dat je werkt aan een evaluatie van het afgelopen jaar en vraag ze allemaal om drie sterke punten van jouw te noemen, met voorbeelden erbij. Zoek in hun reacties de rode draad en schrijf op basis daarvan een zelfportret.
Oefening 2: Zelf aan de slag: maak een tadaa-lijst
Een andere manier om het voorgaande jaar te evalueren is door een ‘tadaa’-lijst te maken. Dat is een idee van timemanagement-expert Taco Oosterkamp, oprichter van trainingsbureau Meereffect.
De tadaa-lijst is de tegenhanger van de to-do-lijst. Juist als je een druk jaar hebt gehad met veel verschillende projecten op het werk, duizenden telefoontjes en honderden afspraken, kun je het overzicht kwijtraken over wat je eigenlijk hebt bereikt. ‘Het huisvrouwensyndroom‘, noemt Oosterkamp dat.
Wie de hele dag bezig is met kinderen verzorgen, wasjes draaien, koken en opruimen verzet bergen werk, maar heeft aan het eind van de dag het gevoel dat er niets productiefs is gedaan. Datzelfde gevoel kunnen mensen hebben aan het eind van een druk jaar. Oosterkamp zelf maakt al tien jaar aan het eind van het jaar een tadaa-lijst: een lijst met alle projecten die hij dat jaar met plezier heeft afgerond. Maar ook alle mijlpalen en leuke gebeurtenissen van dat jaar.
Een tadaa-lijst kun je op verschillende manieren maken, schrijft Taco Oosterkamp in een inspiratiemail van zijn trainingsbureau Meereffect:
- Blader je agenda van het afgelopen jaar door. Die agenda kan een hoop informatie geven over wat je het afgelopen jaar hebt gedaan. Begin bij januari en schrijf alle belangrijke en leuke dingen op die je tegenkomt. Met wie had je een bijzondere ontmoeting? Wat voor projecten thuis of op het werk heb je met succes volbracht?
- Kijk ook in de boekenkast, de dvd-collectie en je digitale fotoverzameling. Welke boeken heb je gelezen, welke films heb je gezien? Wat waren grappige gebeurtenissen, mooie vakantieplekken?
- Je kunt ook samen met je partner of met vrienden of collega’s brainstormen. Twee weten meer dan één.
- Schrijf de lijst in de loop van een paar dagen. Zorg dat je een klein notitieblokje en een pen op zak hebt en schrijf dan steeds alles op wat je te binnen schiet over het afgelopen jaar.
- Of schrijf juist in één keer alles op wat je bedenkt. Pak een groot vel papier en neem een uur de tijd om te brainstormen. Dat kan ook in de vorm van een mindmap: zet in het midden ‘2013’ en brainstorm daar omheen.
Oefening 3: een mooie manier om het jaar af te sluiten:
Het fijne van terugkijken op het oude jaar is dat we het kunnen afsluiten. En ook als je dat afsluiten het liefst zo snel mogelijk zou doen, helpt terugblikken op wat fout ging je om te groeien.
Volgens de Amerikaanse psycholoog Roy Baumeister hebben slechte ervaringen een veel groter leereffect dan goede ervaringen. Dat komt doordat negatieve ervaringen een veel grotere impact hebben dan positieve, zoals blijkt uit allerlei onderzoeken.
De kans dat je kritiek of een woordenwisseling naast je neerlegt, is daarom volgens Baumeister klein. Bovendien onthoud je zulke dingen langer dan alle aardige woorden die er vervolgens tot je werden gericht. Omdat het geheugen dus vertekent, is het belangrijk om een lijst te maken van de dingen die slecht gingen, maar vooral ook van wat er goed ging – en dat kon nog weleens meer zijn dan je dacht. De onderstaande vragen helpen daarbij.
Beantwoord de volgende lijst vragen van David Allen, managementgoeroe en expert op het gebied van persoonlijke productiviteit.
- Wat was je grootste succes in 2013?
- Wat was de slimste beslissing die je hebt genomen in 2013?
- Welk woord omschrijft het beste hoe je 2013 hebt ervaren?
- Wat was de belangrijkste les die je hebt geleerd in 2013?
- Wat was het meest liefdevolle wat je hebt gedaan in 2013?
- Wat is je grootste onvoltooide project van 2013?
- Over welk afgerond project of onderneming ben je het meest tevreden?
- Welke drie mensen hadden de grootste invloed op je leven in 2013?
- Wat was het grootste risico dat je in 2013 hebt genomen?
- Wat was de grootste verrassing van het afgelopen jaar?
- Welke belangrijke relatie is het meest verbeterd in 2013?
- Welk compliment had je willen ontvangen in 2013?
- Welk compliment had je willen geven?
- Wat heb je nog meer nodig, of wat wil je nog doen of zeggen, om het jaar te kunnen afsluiten?
Bron: rtlnieuws
Hele leuke tips! Heb ik weer vanalles leuks dat ik tussen mijn dagboek kan steken! 😀
Dank je wel, Marian!!