In de tijd dat ik training gaf bij Weg met de Weegschaal kwam ook altijd het lezen van etiketten naar voren. Dit in verband met het kijken naar de verborgen suikers.
Ik haalde altijd het voorbeeld aan van een keuze. Waarvoor zou je kiezen; voor een Liga of een Ontbijtkoek. Sonja Bakkker was een hele hype dus het grotendeels stak zijn hand op voor de ontbijtkoek.
Kijk je echter op het etiket van ontbijtkoek en dan zie je fructosesiroop als één van de eerste ingrediënten staan. Hiervan zit dus het meeste in.
Verschillende namen voor suiker:
Fructose
Rietsuiker
Dextrose
Glucose
Vruchtensuiker
Lactose
Druivensuiker
Glucosefructosesiroop
Honing
Eerste genoemde op een etiket
Op het etiket van een verpakking staat een ingrediënten en de voedingswaarde van een product. Echter het eerste ingrediënt wat genoemd wordt op de verpakking daar zit het meeste van in.
Koolhydraten en Suiker
Een eerder bericht heb ik geschreven over goede en foute koolhydraten. De koolhydraten worden ook vermeld op de verpakking. Bij koolhydraten wordt vaak vermeld de ‘suikers’. Hoe hoger de waarde van deze suikers, hoe slechter dit product eigenlijk voor je is.
Light
Let op! Als er op een product Light staat dan zegt dit niets over de hoeveel suiker die in het product verwerkt zit. Het kan ook minder vet zijn dan de ‘originele’ versie echter met meer suiker erin.
Emotionele klachten
Ik ervaar zelf heel veel klachten na het eten van suiker maar ik vind het echt een verslaving! Het lijkt mij net als stoppen met roken, als je weer een stukje chocolade (die ene sigaret) neemt dan ben je weer verkocht.
Ik ben geen arts maar er kunnen heel veel emotionele klachten ontstaan als gevolg van een verstoorde suikerstofwisseling. Ik dit geval is daar bij mij sprake van in verband met de hypoglycemie (*)
De één ervaart stemmingswisselingen, moe, prikkelbaar, boosheid en de ander depressiviteit maar zoeken dit niet achter het gebruik van suiker. Heb jij last van emotionele klachten? Dan is dit een mogelijkheid om eens te onderzoeken. Makkelijk is het echter zeker niet maar gebruik gewoon je verstand en luister naar je lichaam. Je hoeft helemaal niet extreem te beginnen maar laat eerst de toegevoegde suikers eens staan zoals frisdrank, koek, gebak en bijvoorbeeld het strooien van suiker over de aardbeien e.d.
Aanrader om te lezen en/of te doen
Het boek ‘Grip op Koolhydraten‘ van Yvonne Lemmers, het boek ‘zonder suiker‘ van Anne Marie Rezenaar.
Het boek ‘zonder suiker’ heb ik zelf nog niet gelezen maar staat wel op mijn verlanglijstje en daar zal ik zeker nog een review over plaatsen.
Lees jij een etiket op de verpakking?
* Hypoglykemie (Hypoglycemie) – een schommelende of een te lage Bloedsuikerspiegel. Hypoglykemie is eigenlijk het tegenovergestelde van Diabetes mellitus (te hoge Bloedsuikerspiegel). Evenals bij Diabetes, is bij Hypoglykemie het lichaam niet goed in staat om Koolhydraten op een juiste manier te verwerken: de Suikerstofwisseling functioneert niet goed. Hypoglykemie wordt door sommigen gezien als het voor-stadium van Diabetes mellitus. Anderen erkennen Hypoglyke-mie als aandoening überhaupt niet. (bron: mens en gezondheid.infonu.nl