Hoe geef je jezelf meer prioriteit (zonder schuldgevoel!)

Hoe geef je jezelf meer prioriteit (zonder schuldgevoel!)

Laat jij bij tijdgebrek je eigen to do’s en doelen altijd als eerste vallen? Gaat de wens van anderen vaak voor die van jezelf? Dan zijn twee vragen interessant: waarom doe je dit? En: hoe kun je dit geven en nemen weer in balans brengen? Ik geef je graag mijn tips en ideeën.

Onderaan je prioriteitenlijst

Sta jij vaak onderaan je eigen prioriteitenlijstje? Draai de todo’s van eens om: begin onderaan! Een vriendin van me heeft al jaren de wens om een online training te lanceren. Ze heeft de kennis in huis en het meeste al op ‘papier’. Het moet alleen nog in elkaar gezet worden. Toch komt het er maar niet van. Steeds geeft ze andere deadlines prioriteit, waardoor ze nooit aan haar persoonlijke prioriteiten toekomt.

Doorzie je obstakels (lees: excuses!)

Wat houdt je tegen, vroeg ik mijn vriendin? Er kwam steeds een ander verhaal. De ene keer was het nog niet goed genoeg of had ze er geen tijd voor gehad. Of ze wist niet wat haar volgende stap moest zijn of ze had geen inspiratie. Na wat liefdevol doorvragen, bleek ze uiteindelijk tegen vier obstakels aan te lopen: ‘zichtbaar en succesvol worden’ en ‘de angst dat het niet goed genoeg is en dat de online training niet loopt’.

Heel tegenstrijdige angsten, of eigenlijk excuses. Want als je het niet probeert, kan het zeker geen succes worden. Dus nee heb je… En zolang je het blijft uitstellen, doet dat je eigenwaarde geen goed. Je zit alleen jezelf in de weg, en je succes. 

Natuurlijk herken ik uitstelgedrag ook. Als ik ergens geen zin in heb of als ik het overzicht kwijt ben, stel ik het net zo goed ook voor me uit.

Uitstel of niet de juiste timing?

Er zit een verschil tussen ‘iets uitstellen’ en ‘wachten op het juiste moment om ermee aan de slag te gaan’. Ik ben ervan overtuigd dat er voor alles een perfecte tijd en timing is. Hier helpt het Universum je mee. Wanneer je een klus op het juiste moment doet, gaat het veel makkelijker en kost het je veel minder energie en tijd dan wanneer je het doet omdat het nou eenmaal op je to do-lijst staat en je het gedaan wilt hebben. Dan is er minder flow.

Als je je openstelt voor de inspiratie en je voelt dat het (de energie, motivatie) niet stroomt, is de kans groot dat het nog niet het ideale moment is. Dus stel je je open en voel je weerstand? Dan zit je waarschijnlijk jezelf in de weg. Hierover journalen helpt je om er meer inzicht in te krijgen en hoe je ermee kunt omgaan, zodat het je minder remt.

Ook als je niet precies weet wat je tegenhoudt, kun je gaan journalen. Noteer bovenaan een vraag waar je meer duidelijkheid over wilt. Bijvoorbeeld: ‘Wat houdt mij tegen om een online programma te lanceren?’ Adem een paar keer diep in en uit en nodig het Universum (of je hogere zelf, de bron) uit om te antwoorden. Schrijf enkele minuten aan een stuk door, dus zonder te stoppen én zonder te oordelen. 

Wanneer je merkt dat de schrijfflow afneemt, stel je jezelf de vraag: ‘Is er nog iets wat ik over dit onderwerp mag weten?’ Noteer wat er in je opkomt. Komt er verder niks meer? Lees dan terug wat je neergekrabbeld hebt en schrijf de inzichten onderaan voor jezelf op. Kun je er iets mee? Wat mag je loslaten of met andere (mildere!) ogen bekijken?  

Meer over journalen lees je hier

TIP: Schrijf al je bezwaren en obstakels (excuses) onder elkaar op papier. Bekijk ze daarna één voor één en doe alsof dit de bezwaren en obstakels van een goede vriendin zijn. Wat zou je tegen haar zeggen om haar ervan te overtuigen dat het een obstakel is dat gebaseerd is op een illusie-angst?

Bijvoorbeeld: ‘Ik ben bang dat het me te veel tijd kost’. Je zegt tegen haar dat alles wat ze wil en wenst binnen handbereik is en dat ze altijd om hulp kan vragen als ze ergens zelf niet uitkomt. Buig deze zin vervolgens om in een positieve affirmatie: ‘Ik heb de tijd die ik nodig heb om het project tot een succes te maken’.

Ben je bang dat er te veel nieuwe dingen op je af komen? Zie het als een nieuw avontuur!

TIP: Doe alsof de prioriteit van je opdrachtgever of werkgever komt. Dan schuif je het waarschijnlijk minder makkelijk aan de kant voor andere dingen die ineens tussendoor komen die ook op een later moment gedaan kunnen worden. 

TIP: Bedenk ‘s ochtend wat je die dag voor jezelf gedaan wilt hebben. Begin met iets kleins wat niet tijdrovend is. Noteer dit in het boek 5 stappen per dag, in een opschrijfboek, zodat je aan het eind van de dag kunt evalueren of (en hoe) het gelukt is. Mocht je het leuk vinden: speciaal hiervoor heb ik een handige planner gemaakt die je via mijn website kunt bestellen.

Lukt het om je kleine prioriteiten te voltooien? Breid het dan uit. De ene keer stel je voor jezelf meerdere kleine doelen en een andere keer ga je voor één grote prioriteit. Lukt het toch niet? Geen nood. Kijk vooral naar wat er wél gelukt is en wat je anders misschien niet had gedaan. Dat is je winst!

In hoeverre kom jij voor jezelf op? Doe de test!

Jezelf prioriteit maken, heeft alles te maken met voor jezelf opkomen. In hoeverre doe jij dit en durf jij je grenzen aan te geven? Doe onderstaande test om hier meer inzicht in te krijgen. Beantwoord eerst de vragen en lees daarna de tips bij de uitslag. Kies per vraag het antwoord dat het beste bij jou (reactie, gedrag) past en niet wat volgens jou het meest wenselijke antwoord is. Je kunt per vraag ook meerdere antwoorden aankruisen. 

Je hebt weinig tijd. Dan belt een vriendin je in tranen op. Wat doe je? 

  1. Je laat alles uit je handen vallen en geeft je vriendin alle ruimte om haar hart te luchten.
  2. Je luistert haar verhaal aan en wanneer de heat eraf is, maak je een nieuwe belafspraak om haar hele verhaal te horen en om uitgebreid bij te kletsen. 
  3. Je houdt het kort (of neemt niet op) omdat je geen tijd hebt.

Je voelt je moe en overprikkeld. Wat doe je?

  1. Niks, je gaat gewoon door met je dagelijkse taken, die moeten nou eenmaal gedaan worden.
  2. Je doet alleen je prioriteiten en neemt daarna tijd voor jezelf om op te laden.
  3. Je maakt meteen je agenda leeg en besteed de rest van de dag aan me-time.

Iemand doet onaardig tegen je. Wat doe je?

  1. Je bent de rest van de dag van slag of ook chagrijnig.
  2. Je zegt niks (klapt dicht) maar gaat wel zo snel mogelijk bij deze persoon vandaan.
  3. Je zegt dat je de reactie onprettig ervaart en sluit je energetisch af.

Je krijgt een compliment over je nieuwe outfit. Wat doe je?

  1. Je wordt verlegen (of ongemakkelijk) en zegt dat de kleding een koopje was.
  2. Je mompelt een ‘dank je wel’ en weet niet goed wat je daarna moet zeggen.
  3. Je bedankt diegene spontaan en zegt dat je er zelf ook heel blij mee bent.

Je hebt per ongeluk een dubbele afspraak gemaakt. Wat doe je?

  1. Je werkt je in allerlei bochten, want dan gaat het waarschijnlijk nog net lukken.
  2. Je belt om te vragen of een van de afspraken iets verzet kan worden, zodat het alsnog door kan gaan.
  3. Je plant de tweede afspraak op een ander moment in. 

Je zou bij je (schoon)familie op bezoek gaan, maar je hebt totaal geen zin en geen energie. Wat doe je?

  1. Je vermant je en gaat toch.
  2. Je zegt dat je niet lekker bent en oppert dat het misschien verstandiger is dat je niet langskomt.
  3. Je zegt dat je liever op een ander moment komt, omdat je totaal gevloerd bent.

De uitslag:

Tel hoeveel keer je met A geantwoord hebt, dan de hoeveelheid B-tjes en C-tjes. 

Heb je vooral veel A-tjes? 

Maak je vooral geen zorgen. Je bent misschien een HSP-er (hoog gevoelig persoon) en/of een pleaser die het anderen graag naar de zin maakt. Jouw motto: als een ander het naar z’n zin heeft, heb ik het ook en is er in ieder geval geen gedoe. Soms kun je overvallen worden door vermoeidheid of ben je ineens overprikkeld. Dit overkomt de beste! Het is alleen wel belangrijk dat je inziet dat je best wat meer op je strepen mag gaan staan. 

Lees- en/of luistertip: Waarom grenzen stellen nu zo belangrijk is..

Bewustwording is stap één. Zie het belang ervan om voor jezelf op te komen. Want als jij je grenzen niet aangeeft, weten anderen ook niet wanneer ze hier overheen gaan. Opkomen voor jezelf is een manier om je grenzen aan te geven. Dat betekent ook dat je jouw mening geeft en niet klakkeloos volgt wat de rest doet. 

TIP: Neem een zin in je gedachten die je kunt zeggen om jezelf meer ruimte te geven. Zodat je klaar bent voor plotselinge verzoeken. Zoals: ‘ik zal mijn agenda even checken of ik tijd heb om je hiermee te helpen’. Of: ‘Ik ben er nog niet uit wat ik ervan vind’. Of: ‘Ik denk hier anders over’.

TIP: Zet de wekker als reminder om je prioriteiten te bekijken: doe ik dingen die mij verder helpen of ben ik vooral bezig met dingen waar ik niet happy van word? Wat kan ik straks doen om mijn energie weer helemaal op te laden?

Heb je de meeste B-antwoorden gescoord?

Kom je als een B-persoon uit de test? Dan ben je allesbehalve een B-keuze. Je voelt redelijk goed aan wanneer iemand over jouw grenzen gaat en durft hier over het algemeen ook iets van te zeggen. Het goede nieuws is dat je daardoor niet volledig voorbij jezelf gaat en de ander meestal ook niet. Bovendien staat jouw batterij niet steeds in het rood, omdat je bijtijds voor jezelf aan de bel trekt en pas op de plaats maakt.

De uitdaging voor jou is dat je nóg meer voor jezelf zou mogen opkomen. Niet alleen als het voor de hand ligt of makkelijk is (wanneer een vriendin belt om bij te kletsen en je zit middenin je meditatie), maar ook op lastigere momenten. Bijvoorbeeld als je baas je om een gunst vraagt terwijl je al tot over je oren in het werk zit.

TIP: Durf nog meer je authentieke zelf te zijn. Welke persoon bewonder jij? Dit kan een beroemdheid zijn of een vriend of familielid. Wat bewonder je in deze persoon? Welke uiterlijke en/of innerlijke kenmerken heeft hij of zij wat hen zo uniek maakt? En bedenk wat jouw uitgesproken karakter- en uiterlijke kenmerken zijn waar je trots op bent. 

Hoe kun je nog meer jezelf zijn wat betreft kleding en in je gedrag? Zie dit als een leuke, avontuurlijke ontdekkingsreis om nog meer jezelf te worden en te waarderen. 

Zit jij in team C?

Heb je de meeste C antwoorden? Dan is één ding duidelijk: jij laat je de kaas niet van het brood eten. Dat is top! Je kent je grenzen, weet deze aan te geven en ervoor op te komen. De uitdaging voor jou is dan ook níet om nog meer op je strepen te gaan staan, maar juist het tegenovergestelde: om soms iets milder te zijn en niet direct te reageren als iets je niet zint of niet gaat zoals je had gewenst. Observeer en reageer vanuit liefde en compassie.

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love,

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

egoistisch, mini test, prioriteit, quiz, schuldgevoel, voor jezelf opkomen, zelfliefde


Misschien vind je dit ook leuk:

  • Toos van der Maden schreef:

    Wederom weer n fijn podcast met herkenbare feiten. Fijn om weer tips te horen.
    Het testje is ook n goede manier om tegen je zelf aan te kijken
    ik ben n B type dus ga er aan werken om n C te worden .

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

    Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
    Zorgen en Stress

    >