De huidige wetenschap zegt dat het universum uit onmetelijk veel energiegolven bestaat. Energiegolven vind je als je subatomaire deeltjes uit elkaar haalt. Subatomaire deeltjes zijn deeltjes die je vindt als je het atoom uit elkaar haalt.
Ze zijn zo ongelofelijk klein dat je er eigenlijk niet eens over kunt praten. Op een speldenknop passen al zeven miljoen atomen! Het aantal subatomaire deeltjes uit zeven miljoen atomen is onnoembaar. Dat de wetenschap in haar onderzoek uitkomt bij de stelling dat het universum bestaat uit energiegolven is al een ongelofelijke prestatie. Toch ligt er achter deze sluier van energiegolven volgens sommigen nog iets, namelijk; leegte, of wat het Boeddhisme Sunyata of leegheid noemt. Deze leegte is wetenschappelijk nog moeilijk bewijsbaar, maar als je door de atomen, subatomaire deeltje en golven heen zou kunnen kijken met een ultra-elektonenmicroscoop zou je ruimte zien, totale ruimte. Deze ruimte, dit niets is de grondslag van alles.
Binnen veel Boeddhistische georiënteerde stromingen noemen ze deze ruimte ‘Bewustzijn.’
Tijdens zijn lessen sprak Lao-tse ook vaak over het Niets. Op een dag vroeg één van zijn leerlingen aan hem: “Meester, ik weet niet waar u het over heeft. Hoe kan alles nou Bewustzijn zijn? Hoe kan alles uit het niets voortkomen. Dat slaat nergens op.”
En Lao-tse wees naar een vijgenboom en zei tegen hem: “Breng me eens een vijg.” De leerling liep naar de boom en plukte een vijg en bracht die naar Lao-tse. Lao-tse zei: “Breek die vijg eens open.” Dat deed hij. “Wat zie je?” “Zaden.” “Geef me eens één van die zaden.” Hij gehoorzaamde.
Daarna gaf Lao-tse hem een mesje en zei: “Snij het zaadje open.” Dat ging nog niet zo eenvoudig, want het zaadje was heel klein. Maar na een paar keer in zijn vingers te hebben gesneden lukte het hem uiteindelijk toch het zaadje open te snijden. En Lao-tse vroeg: “En, wat zie je nu?” “Niets! Binnenin het zaadje zit een holte, absolute nietsheid.” En vulde Lao-tse aan: “Uit dat niets komt heel het universum voort.”
Met dank aan de inzichten van Robert Adams, ‘Stilte van het hart’ uitg. Samsara
Bron: Zinnige verhalen