Vanavond weer een aflevering van ‘over de streep’.
Heb jij vorige week dinsdag de nieuwe aflevering van het aangrijpende programma ‘over de streep’ gezien?
De eerste aflevering die ik heb gezien kon ik mijn tranen niet bedwingen. Ik ben zelf gepest op school en ik leef zo mee met deze leerlingen.
In het programma wordt er ook vooraf een beeld geschept van de leerlingen. Na de dag zie je de leerlingen elkaar bedanken en/of excuses maken. Arie Boomsma komt ook nog terug met de vraag wat deze dag voor effect heeft gehad op de leerlingen.
Echt een aanrader om te kijken. Elke dinsdag om 20.25 uur op Nederland 3.
Over de streep
De naam van het programma is afkomstig van het moment dat de leerlingen ‘over de streep’ gaan. Alle leerlingen verzamelen zich aan één kant van een gymzaal en worden geconfronteerd met emotionele vragen zoals; “please cross the line when you have consider suïcide’, ‘please cross the line if you ever been teased, hurt of put down by someone in this room’ of ‘please cross the line when you have lost someone in your family with cancer’.
Over het programma
In het KRO-programma Over de Streep leren middelbare scholieren elkaar in één dag tijd pas echt goed kennen door mee te doen aan een Challenge Day; een sinds twintig jaar beproefde Amerikaanse methode om onverschilligheid en onbegrip tussen scholieren tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren. Door spelletjes af te wisselen met serieuze gesprekken, is het de bedoeling dat muren tussen de verschillende kliekjes op middelbare scholen afbrokkelen en hun vooroordelen over elkaar veranderen. Centrale vraag: wat weten we nu eigenlijk echt van elkaar? Presentator Arie Boomsma volgt per aflevering een paar scholieren uit verschillende groepjes, elk met hun eigen verhaal.
Je staat niet alleen!
Tijdens Challenge Day worden leerlingen uitgedaagd om verborgen gevoelens naar elkaar uit te spreken. De methode houdt jongeren een spiegel voor, schudt ze wakker en creëert onderling begrip. Maar vooral inspireert de methode tot positieve verandering, beginnend bij jezelf. Leerlingen durven tijdens Challenge Day emoties en ervaringen met hun medescholieren te delen, waar ze nog nooit met iemand over hebben gesproken. Niet gemakkelijk, maar ze merken al snel dat ze niet alleen staan. Niet meer. Veel indruk maakt het onderdeel waarbij alle leerlingen zich verzamelen aan één kant van een blauwwitte streep, waarna ze worden geconfronteerd met soms indringende vragen. In antwoord op deze vragen blijven leerlingen staan, of stappen over de streep. Ook op enkele Nederlandse scholen leidde met name dit onderdeel tot enorme doorbraken.
Een promovideo van een aflevering
Wat vind jij van dit programma? Doet dit programma wat met je? Leuk als je hieronder een reactie achterlaat.
Ik heb vorig jaar Challenge day gezien. En werd erg gegrepen door de manier van aanpak. Ik dacht toen het zou gewoon op iedere middelbare school een standaard dag moeten worden. Elkaars waarden en normen respecteren.Zoveel pesters worden geconfronteerd met hun daden en zoveel gepesten kunnen hun daadwerkelijke kant eens laten zien.
Ik ben wel erg benieuwd naar hoe een klas die aan challenge day er na een paar maandenof een jaar uit ziet. Is er veel veranderd of vallen de meeste in hun oude patroon terug. Ik heb vorige week gemist en mss komt dit nu wel naar voren. Ik kijk in ieder geval!
Wat goed dat je hierover schrijft, kende het programma al van de buitenlandse tv en werd meteen gegrepen door de opzet en het effect. Ik kan het ook nooit drooghouden en ik ben niet gepest en was zelfs gematigd populair op school. Maar het is zo’n magische formule die elke x succes heeft en zelfs de stoerste puber breekt en daarmee zie je de echte persoon. Het is prachtig te zien hoe ze zich echt openstellen naar elkaar en even, gewoon voor even, gelijk zijn. Prachtig! Ik ga vanavond weer kijken! Zakdoeken bij de hand!