Spanning te hoog? Dans het eruit

Dance it off

Ja, dat lees je goed. Dans het van je af.

We weten het, sporten werkt ontspannend en de uitspraak ‘ik heb geen tijd om te sporten’ wordt de grond in geboord met het antwoord ‘voor sporten moet je tijd maken’. Helemaal waar.

Maar soms gewoon écht niet even praktisch. Je bent iets verlaat door je werk, de sportschool is niet naast de deur, zonder auto is het met slecht weer een hele opgave om daar aan te komen, in alle drukte moet je je snel omkleden, en met een beetje pech zitten de lessen vol of zijn alle toestellen bezet. Je baalt omdat je je workout maar voor 50% kunt uitvoeren. Daar sta je dan met je goede gedrag.

Mijn dank gaat uit naar Grey’s Anatomy, waarbij personages het letterlijk eruit dansten als de spanning te hoog opliep. Nee, geen ingestuurde pasjes of jarenlange danservaring. Ik heb dit idee geleend en het werkt FANTASTISCH.

In onze maatschappij wordt ons geleerd zo prestigieus mogelijk te zijn. We willen de sterkste zijn in de sportschool, meer targets behalen dan onze collega’s, de meest innovatieve en creatieve persoon zijn die er is – het liefst in alle opzichten. Niet verbazingwekkend dat velen na een tijdje met een burn-out thuiszitten.

Spanning te hoog Dans het eruit

Ken je dat, dat je ’s ochtends wakker wordt met een overprikkeld hoofd? En hoe zeer je je best ook doet om te aarden of het te parkeren, je die onrust niet kwijtraakt? Je bent al gebroken voordat je de deur uit bent. Op deze momenten is lichamelijke activiteit zoals sporten heel heilzaam, maar veelal niet haalbaar. En nu? En nu kun je het volgende proberen.

1.) Zoek je eigen plekje op in huis, zet muziek op: wat je ook maar leuk vindt. Er zijn geen regels en geen voorwaarden.
2.) Beweeg je lichaam.

Klinkt dit lachwekkend en debiel? Probeer het maar eens. In het begin zul je denken: ja hoor, ik ga zeker voor de spiegel dansen – goede manier om mezelf uit te lachen. En wat doet dit met je eigenwaarde en zelfbeeld? Juist, niet veel goeds.

Een spiegel is dan ook helemaal niet nodig, je eigen ruimte is genoeg. ‘Maar wat zullen mensen ervan vinden? Ik lijk vast mongoloïde.’ Wie herkent dit niet? Je aantrekken wat anderen van je vinden. Newsflash! Je doet dit niet voor anderen, je hoeft het niet eens te delen met anderen. Je doet dit voor jezelf, wederom quality time voor jou en alleen jou.

Dans alsof je leven er vanaf hangt. Je hoeft geen danseres of choreograaf te zijn om te mogen dansen! Draai het volume omhoog tijdens je guilty pleasures (wees eerlijk: die hebben we allemaal), maak de meest rare bewegingen: laat dat innerlijke kind naar buiten!

Kinderen zijn vrij in wat ze doen en gebruiken hun rijke fantasie. Ze staan niet eens stil bij wat anderen van hen denken, totdat ze ouder worden en de maatschappij ze allerlei maatstaven oplegt.

Jong of oud, deze activiteit is niet leeftijdsgebonden. Herinner je je dat nummer nog waarbij je pure nostalgie voelt? Of dat nummer waar je met een vleugje weemoed aan terug denkt? Die ene song waarbij je onbekommerd het leven tegemoet lachte en je heupen losgooide alsof het je laatste dag op aarde was. Soms zitten we zo vast in onze alledaagse sleur en routine dat we vergeten hoe het voelt om je innerlijke zelf los te laten.

Oh, en denk je tijdens het dansen ‘oh mijn god, dit moet er toch hilarisch uit zien?’ En lach je jezelf daarbij toe? YOU DID IT! Wees blij met jezelf, met wat je op dat moment doet. Doe het met volledige toewijding en aandacht. Lach jezelf toe, ga helemaal op in je bewegingen. Niemand kijkt, er zijn geen grenzen of belemmeringen, just do it!

In het begin zul je je misschien inhouden en denken ‘dit is toch helemaal niets voor mij, ziet er vast dom uit’. Maar na verloop van tijd zul je meer en meer loskomen en geloof mij, dit werkt supermotiverend voor je zelfvertrouwen en dus eigenwaarde en zelfbeeld!

Misschien heb je wel eens gelezen dat sporten ervoor zorgt dat je lichaam stofjes aanmaakt die je goed laten voelen. Deze worden ook wel neurotransmitters genoemd die bepaalde hormonen afgeven, zoals serotonine en dopamine. Dopamine is het feelgood-stofje wat vrijkomt na het sporten, en daarnaast wordt serotonine aangemaakt uit je voeding.

Serotonine wordt ook wel gezien als de natuurlijke anti-depressiva en komt voort uit l-tryptofaan (waar ik in de toekomst meer over zal schrijven). Daarnaast is serotonine de voorloper van melatonine, het stofje dat ons waak-slaapritme controleert.
Conclusie: je hoeft niet per se naar de gym en keihard te sporten voordat je deze fijne stofjes gaat aanmaken. Wandelen, yoga, en dus ook dansen zorgen voor precies hetzelfde effect. Klinkt aanlokkelijk? Give it a try!

Kijk maar eens naar negers en negerinnen onderling: die hoeven geen moeite te doen om ritme of dansbewegingen op te wekken. Dat zit simpelweg in hun bloed. Eerlijk, ik HOU van hun mentaliteit. Bij elk verhaal, elke gebeurtenis, elk liedje dat voorbij komt: overal wordt hun lichaam en stem bij gebruikt. Alsof ze er altijd een feestje van maken. Als zij zich niet generen voor wie ze zijn en hoe ze doen, waarom zou jij dat dan wel doen? Wees lief voor jezelf en gun jezelf wat meer plezier. Laat jezelf stralen!

Love yourself, love life


Tags

anderen van je vinden, blij met jezelf, burn out, jezelf, natuurlijke anti depressiva, overprikkeld, serotonine, spanning


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
  • Bedankt voor je leuke reactie en feedback Lilian! Klopt helemaal dat schoonmaken met een muziekje op dezelfde uitwerking heeft. 🙂

  • Lilian schreef:

    Leuk stuk Manon! Moet vanavond maar eens een goed muziekje er bij pakken.
    Schoonmaken met goede muziek aan heeft voor mij ook een soort gelijke uitwerking.
    Even een klein dingetje, ik zou de woorden ‘negers en negerinnen’ vervangen want dat heeft dan net weer een negatieve lading voor sommige mensen.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

    Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
    Zorgen en Stress

    >