Een negatieve emotie, zoals het voelen van angst, is soms moeilijk om los te laten. Het is net of het aan je blijft plakken. Toch is het belangrijk voor je gemoed en gezondheid om angst wél los te laten of te transformeren naar een neutralere mood zoals alertheid. Angst schudt je wakker en maakt je alert. Maar te veel angst heeft dit effect niet en maakt dat je in een vecht of vluchtreactie schiet. Of dat je ‘verlamt’.
Langdurig in angst leven tast je humeur, energie, nachtrust en immuunsysteem aan. Ik maakte hier eerder een blog/podcast over. In deze blog/podcast geef ik je nieuwe tips die mij helpen om minder angst te voelen.
Podcast 'Zo ervaar je minder angst'
Eerste hulp bij angst
Angst gaat bijna altijd over het verleden of over de toekomst. Want als je kijkt naar het nu, dan ben je veilig en is er meestal niets aan de hand. Daarmee bedoel ik dat je een dak boven je hoofd hebt, er voldoende te eten en drinken is en dat je waarschijnlijk mensen kent die je om hulp kunt vragen. Er is dus geen direct gevaar. Probeer dus niet te toekomst-piekeren: wat als… stel dat… Met dit soort vragen voed je je angst. Dit is het soort angst dat je verlamt.
Een manier die goed werkt wanneer je een angst voelt opkomen, is door de aanschouwer te worden. Je bént je angst niet, je hébt het alleen. Stop de rampscenario’s die er in je hoofd rondgaan door met een afstandje naar de situatie te kijken. Op die manier ga je er veel minder in op, kun je meer de rust bewaren en beter met de situatie omgaan. Hoe je dat doet? Hier komen mijn tips.
Tip 1 - Ga journalen met je angst
Je angsten loslaten, wil niet zeggen dat je het moet negeren of overschreeuwen met een andere emotie zoals boosheid (de schuld afschuiven). Je angst kun je pas transformeren als je het de juiste aandacht geeft. Wat voor mij goed werkt, is journalen. Nodig je angst als een soort gesprekspartner uit tijdens het journalen. Geef zowel je angst als je positieve zelf denkbeeldig een pen en laat ze hun zegje doen.
Wat zegt je angst? En hoe reageert je positieve zelf hierop? Om de beurt geef je ze de ruimte om op elkaar te reageren. Jijzelf bent de mediator die bepaalt wie je aan het woord laat en hoe lang. Zo geef je de ruimte aan je angstgevoelens maar raak je er niet in verstrikt. Het is een fijne manier om de controle over je angst te houden, terwijl je het er toch laat zijn. Bovendien kan deze vorm van journalen je echt mooie inzichten opleveren. Ik hoor ze graag!
Leestip: Hoe journaling je kan helpen en/of helen
Tip 2 - Verbeter je nachtrust
Een nacht goed slapen is niet alleen heerlijk, maar het doet ook veel tegen angstgevoelens. Als je meer energie hebt, voel je je namelijk vitaler en beter en ben je net iets minder geneigd om in angst te blijven vastzitten.
Een slechte nacht haal je niet in met een powernap. Dat komt omdat je nachtrust een ander effect en nut op je lichaam heeft dan middagdutjes. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dól op powernappen! Geen dag zonder, zou ik willen zeggen. Maar weet dat je daarmee alleen je energielevel opkrikt. Je lichaam herstelt er niet van op celniveau. Dat gebeurt alleen met een goede nachtrust. Daarom is goed slapen zo belangrijk. Tips om ’s nachts beter te slapen:
- Kijk niet naar het nieuws vlak voor bedtijd en lees ook geen kranten of nieuws apps op je telefoon. Je gaat misschien malen en vaak word je wakker in de gemoedstoestand waarin je gaat slapen. Zo kan het zijn dat je de negativiteit van het nieuws onbewust meeneemt in de volgende dag. Niet echt een fijn begin van de dag, toch?
- Schrijf vlak voor bedtijd een paar dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit helpt je om van positiviteit een gewoonte te maken. Waarom dit werkt? Omdat je je niet dankbaar en tegelijkertijd angstig kunt voelen. En zo word je de volgende ochtend ook met een prettiger en positief gevoel wakker. Wil je een extra boost? Check dan mijn boek ‘Gedachten en mooie momenten’ om je geluksmomenten te bewaren.
- Zet een meditatiemuziekje op als je in bed ligt. Wedden dat je heerlijk in slaap valt? Wil je dit eens proberen? Ik heb een meditatie ingesproken die je kunt downloaden op mijn website.
Tip 3 - Kom in beweging
Heb jij ook zo’n moeite om gedurende de dag actief te blijven? Ik ben niet van het thuissporten en ik ga ook niet graag naar de sportschool. Toch helpt bewegen om je goed te voelen en dus minder in sombere gedachten of angstgevoelens te blijven hangen. Hoe ik wél aan mijn beweging kom? Door lekker te wandelen met de honden. Elke vorm van bewegen waarbij je hartslag iets sneller gaat (tuinieren, ramen lappen), is goed voor je welzijn.
Tip 4 - Affirmaties
Affirmaties zijn positieve zinnen die je in gedachten herhaalt. De kracht van affirmaties zit in het herhalingseffect. Want wat je herhaaldelijk tegen jezelf zegt, neemt je brein aan voor waar. Dus als je iets zegt wat je angst ontkracht, ga je je vanzelf minder angstig voelen. Met welke angst worstel jij? Vat dit samen in één zin en schrijf het op en verander het daarna in een positieve zin.
Bijvoorbeeld:
- Ik ben bang dat ik te weinig geld heb om de huur te betalen - Ik heb genoeg geld om de huur te betalen.
- Ik ben bang dat ik mijn baan kwijtraak - Ik heb de baan die bij mij past.
- Ik ben bang om me eenzaam te voelen - Ik heb een rijk sociaal leven en kan contacten wie ik wil.
Wil je meer inspiratie? Klik dan hier en check dan mijn dagelijkse affirmaties op instagram
Of klik op onderstaande afbeelding voor het zilveren blik waarmee je goud in handen hebt:
Tip 5 - Accepteer dat wat er is
We willen zo graag de controle over ons leven hebben. Maar soms kun je dingen niet naar je hand zetten en is het zoals het is. Op zulke momenten helpt het mij altijd als ik me bedenk dat het Universum vóór mij werkt in plaats van tegen mij. Ook al zie ik het nu misschien niet, uiteindelijk zal ik er beter uitkomen. Deze gedachte helpt mij om de situatie te accepteren zoals die is.
Zo is mijn favoriete slogan ontstaan: accepteer dat wat er is, laat los wat is geweest, geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn! Het voordeel van acceptatie is dat je daardoor een neutralere positie kunt innemen. Je benoemt de feiten zonder dat je je laat meeslepen door heftige emoties en opstandige gedachten van je ego: het is nu gewoon even zoals het is.
Kleine kanttekening: Met acceptatie bedoel ik niet dat je alles moet goedkeuren wat er gebeurt, maar dat je je er niet teveel in moet laten meeslepen. Je ego heeft namelijk een verborgen agenda en dat is angst. Angst om tekort te komen of om buitengesloten te worden. Juist door afstand te nemen, kun je beter voelen waar jouw grenzen liggen en kom je op betere oplossingen.
Tip 6 - Praat positief
Zodra er iets vervelends gebeurt, ben je geneigd om te kijken naar de dingen die er níet goed gaan. Natuurlijk is het handig om te weten wat er misgaat, zodat je het een volgende keer kunt voorkomen. Maar ook hier geldt: blijf er niet te lang op gefocust, maar richt je aandacht op de positieve kant van het verhaal.
Wanneer je langer dan nodig blijft focussen op de negatieve dingen, schiet het z’n doel voorbij en heb je er veel langer last van.
Als je jouw (ramp)verhaal aan een ander vertelt, geef je het brandstof waardoor het nare gevoel langer in je systeem actief blijft. Let wel: er zit een verschil in met welke intentie je jouw verhaal deelt. Doe je het om even stoom af te blazen en de situatie beter te begrijpen? Of doe je het uit frustratie en omdat je ego de onvrede stiekem nog niet wil loslaten, zodat je een andere blik op de situatie kunt werpen? Accepteer dan liever dat het is zoals het is.
Sta ook niet toe dat anderen dit bij jou doen! Je hoeft echt niet de eindeloze negatieve verhalen van een vriendin aan te horen. Wees niet te hard voor jezelf en trek hierin je grens. Helemaal wanneer je merkt dat jouw batterij erdoor leeg raakt. Want dat is wat negativiteit onder andere doet: het vreet energie. Werk aan een positieve mindset. Maak bijvoorbeeld tijd vrij om je dromen, verlangens en doelen op te schrijven.
Tip 7 - Gebruik etherische olie
Etherische olie (ook wel essentiële olie genoemd) wordt al eeuwenlang gebruikt als alternatieve geneeswijze. De geuren kunnen een positief effect hebben op je gemoedstoestand. De geur van lavendelolie helpt om je gemoed tot rust te brengen en minder angst te voelen. Hoe je een etherische olie kunt gebruiken?
Diffuser: met een diffuser kun je een subtiele geur in huis verspreiden. In de ochtend zijn de geuren pepermunt, rozemarijn, sinaasappel en eucalyptus heel geschikt, omdat deze een stimulerende werking hebben. Kun je wel een energie-boost gebruiken? Probeer dan eens bergamot, melisse of geranium. In de avond (of wanneer je emotioneel bent!) helpen de geuren lavendel en Ylang Ylang je om tot rust te komen of in slaap te vallen.
In bad: vul het bad met lekker lauwwarm water en voeg hier een paar druppels etherische olie aan toe. Heb je geen tijd of geen zin om uitgebreid te badderen? Dan werkt een voetenbadje tijdens het kijken van een serie op Netflix ook uitstekend. Of zet een schoteltje met enkele druppels olie in of naast de douche (let op dat er geen water in komt). Tijdens het stomend hete douchewater verspreid de geur van de olie subtiel door de badkamer.
Als bodylotion: misschien klinkt het gek, maar een paar druppels etherische olie op je huid kan je stemming echt beïnvloeden. Goede plekken om een klein beetje olie op te deppen, zijn je borst, polsen, slapen en de onderkant van je voeten.
Let op: dep de eerste keer eerst één druppel op de binnenkant van je pols en wacht een half uurtje om te kijken hoe je huid erop reageert.
Als massageolie: etherische olie kun je goed gebruiken als massageolie. Je kunt ook je eigen massageolie maken. Gebruik als basis een plantaardige, koudgeperste olie, zoals amandelolie of sesamolie. Voeg hier je favoriete etherische olie aan toe. Op 125 ml basisolie gaan ongeveer 15 tot 20 druppels etherische olie.
Op je hoofdkussen: Heb je moeite om in slaap te komen of word je vaak middenin de nacht wakker? Sprenkel dan eens een paar druppeltjes lavendelolie of maak gebruik van de kant en klare roll on op je hoofdkussen voor meer ontspanning. Gebruik hier een oude kussensloop voor, want olie geeft natuurlijk wel vlekken.
Tip 8 - Voeding
Voeding helpt natuurlijk niet om je minder angstig te voelen. Maar bepaalde voeding kan er wel voor zorgen dat je je beter of juist minder goed voelt, zoals een suikerkick of alcohol. Zo maakt de dip die automatisch op een suikerkick volgt je moe en mogelijk ook wat sneller somber. Misschien ook omdat je je schuldig voelt dat je ‘slecht’ gegeten hebt. Het kan dus geen kwaad om je eetpatroon in de gate te houden.
Wees voorzichtig met suiker en alcohol. En eet ook zeker niet te veel, want ook daarvan daalt je algehele energiepeil. Er gaat immers veel energie naar de vertering en dat merk je meteen aan je energie. Deze daling kan sombere gedachtes (over jezelf) triggeren. En van sombere gedachten is het een kleine stap naar angstige gedachten. Mij helpt het om ervoor te zorgen dat ongeveer 80 procent van wat ik eet gezond is.
Heb jij aanvullende tips? Deel ze gerust door onderstaand een reactie achter te laten en inspireer hiermee weer anderen. Denk om jezelf, zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal, houd je energie goed, wees dankbaar voor wat er is en zorg goed voor anderen daar waar het kan. Houd je mindset positief en vooral: blijf je handen wassen.
Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.
With love,
Marian
Dank je wel voor deze fijne podcast. Ook al weet (ik)je het eigenlijk wel is het goed om het weer te horen zo dat het me weer wakker schud en er positief mee aan de slag ga.
Dank je wel Marian
Lief dat je een reactie achterlaat. Geen dank, Corrie. Heel graag gedaan! ❤️
Dank je wel Marjan
Geen dank, heel graag gedaan, Tanya. Lief dat je een reactie achterlaat.
ik mis jou filmpjes
Dankjewel voor je enthousiasme, Henk. Ik heb nu wat podcast berichten gemaakt in plaats van een video. Ik zal deze weer zo snel mogelijk gaan maken.
https://www.justbeyou.nl/podcast-van-just-be-you/
Accepteer jezelf zoals je bent.
Luister eens naar inspirerende muziek. Dat help mij vaak om rustig te worden als ik angstig ben.
Dankjewel voor de mooie aanvulling, Ilone.
Geloof in je eigen kunnen! Kijk in de spiegel en zeg ” je bent een mooi mens”
Denk positief en ikzelf zeg altijd ” lach en de wereld lacht terug”
Hou van jezelf
Dankjewel voor de mooie aanvulling, Monique! Ik zeg idd ook altijd als je lacht in de spiegel dan lacht de spiegel terug.