Positief praten over iets negatiefs incl. 10 tips

Positief praten over iets negatiefs? Zo doe je dat op een positieve manier - 10 tips

Praten over een negatieve gebeurtenis hoeft niet verkeerd te zijn en hoeft ook geen extra negativiteit op te leveren. Het hangt er dan wél vanaf hoe je dit doet en met welke intentie. Hier vertel ik je graag meer over in deze blog/podcast. 

Je verhaal vertellen heeft nut

De aanleiding van het onderwerp voor deze blog/vlog was een berichtje in Besloten Just Be You Facebook Groep: “Ik merk dat ik graag vertel over dingen die niet goed gegaan zijn aan vrienden. Als ik er niets over vertel, moet ik het alleen verwerken. Maar het steeds tegen andere vertellen, schept negativiteit. Nou vraag ik me af, hoe ga jij hier mee om?” Een prachtige vraag waar ik graag dieper op inga.

Allereerst het volgende: voel je niet schuldig als je een negatief verhaal aan een ander vertelt. Het is namelijk bewezen dat vrouwen een trauma of nare ervaring het beste verwerken door erover te praten. Het is dus je natuurlijke manier van emotieverweking. Mannen daarentegen verwerken dit soort zaken over het algemeen juist door er in stilte over na te denken.

Kortom, mannen verwerken informatie en emoties volgens een intern proces en vrouwen doen dit extern, door erover te praten. Niks om je voor te schamen of je schuldig over te voelen dus. Maar… een negatieve ervaring vertellen, kan op verschillende manieren. De ene manier pakt positief uit (emoties krijgen een plek) en de andere negatief (het schept het meer negativiteit, bij jezelf én de ander). Hier kun je dus wel degelijk rekening mee houden. 

Lees- en/of luistertip: Omgaan met schuldgevoel

Tip 1: Vraag of het uitkomt

Is er iets gebeurd dat je graag aan een vriendin kwijt wilt? Vraag dan eerst of het haar nu uitkomt. “Mag ik heel even iets met je delen waar ik mee zit?’ Op die manier respecteer je de tijd van de ander en weet hij of zij ook dat er een luisterend oor nodig is.

Tip 2: Vertel je verhaal met de juiste intentie

De reden waarom je je verhaal vertelt, staat of valt met de intentie die je daarbij hebt. Een goede intentie is bijvoorbeeld dat je je emoties tot rust wilt brengen of dat je de situatie beter wilt leren begrijpen. Een verkeerde intentie is dat je eigenlijk de behoefte hebt om aandacht te krijgen en omdat je verlegen zit om sociaal contact. Een negatief verhaal vertellen, heeft dan geen enkel nut.

De kracht van intenties zetten, is dat het je mind richting geeft.

Tip 3: Stap in de rol van de verslaggever

Blijf uit de rol van slachtoffer (vertellen wat je allemaal is aangedaan). Een veel betere en objectievere rol is die van de verslaggever. Vertel je verhaal alsof je een verslaggever bent. Dit wil niet zeggen dat je het zonder emoties moet vertellen, zeker niet, maar het voorkomt dat je te veel wordt meegesleept in de slachtofferrol. Probeer objectief te vertellen wat er is gebeurd.

Tip 4: Sta open voor feedback

Vraag degene aan wie je je verhaal vertelt, dat je openstaat voor zijn of haar advies en tips hoe je er beter mee om kunt gaan. Of dat je je verhaal wilt vertellen omdat je nog niet weet hoe je ermee om moet gaan. En zorg dan ook dat je echt luistert naar de eventuele tips en feedback. Zeg bijvoorbeeld welke tip jou een nieuw inzicht oplevert. Zo voorkom je dat je je verhaal alleen bij de ander dumpt, maar dat je je daarna daadwerkelijk beter voelt. 

Lees- en/of luistertip: Een (terug)blik op jezelf

Tip 5: Evalueer met jezelf

Praten over een vervelende ervaring is niet de enige manier om je gevoelens en emoties te ordenen en een plek te geven. Er zijn nog andere manieren om dit te bereiken zonder dat je daar iemand anders voor nodig hebt. En zonder dat het eenzaam of alleen voelt. Ik doel op journalen

Journalen gaat als volgt: creëer allereerst een gezellige en veilige sfeer en zorg dat je het komende kwartier niet gestoord wordt. Ga er dan eens rustig voor zitten. Zet bijvoorbeeld rustgevende achtergrondmuziek aan, doe lekker een essentiële olie in een diffuser, brandt een paar mooie kaarsen en nestel je met een kop koffie en/of thee. 

Tip: Lavendel is een bekende onder de essentiële oliën en werkt heel ontspannend en kalmerend. Ideaal als je last hebt van spanning, stress en/of slapeloosheid. De invloed van Lavendel (op onze mind): een beter bewustzijn, meer vertrouwen op intuïtie, geeft een gevoel van welzijn en beschermt tegen negatieve energieën. 

Stem je vervolgens af op jezelf:

  • Hoe voel ik mij over de situatie?
  • Waar voel ik dit in mijn lichaam?
  • Wat doet mijn energie als ik eraan denk?

    Word je hiervan bewust.

Pak dan je journal erbij (een mooi schrift of notitieboekje) en schrijf bovenaan de bladzijde het onderwerp waarover je wilt journalen. Noteer daaronder wat je intentie is: waar wil je uitkomen of welk gevoel wil je bereiken ten opzichte van deze situatie? Bijvoorbeeld: ik wil de betrokkenen in de situatie kunnen vergeven, inclusief mijzelf. 

Het klinkt misschien gek om een negatieve situatie die jou is overkomen, jezelf te vergeven. Maar het werk echt helend! Je kunt jezelf bijvoorbeeld vergeven dat je de situatie te veel hebt aangetrokken doordat je het te persoonlijk hebt gemaakt.

Hierna start je het schrijfproces. Je kunt beginnen met de vraag: wat is hiervoor nodig? (Dus om je intentie te realiseren). Welk inzicht mag ik nog onder ogen komen? Stel je open voor de ingevingen vanuit je hogere zelf of het Universum, hoe je het wilt noemen. 

Begin dan te schrijven. Schrijf in hoog tempo alles op wat er maar in je op komt. Dit hoeven geen prachtige volzinnen te zijn, want dan ga je er te veel over nadenken. Het is juist de bedoeling dat je de schrijfflow z’n werk laat doen. Dat kan alleen als je er niet van alles over vindt. Alles wat je opschrijft, is oké en een belangrijk onderdeel van het journalen. 

Loop je toch even vast in het schrijfproces? Stel jezelf dan opnieuw dezelfde vraag: wat is er nodig om mijn intentie te bereiken? Of stel een vervolgvraag. Wat ook helpt, is om te voelen en te luisteren naar je lichaam. Wat voel je? Waar zit de angst of stress? Wat vertelt de pijn? Vervolg daarna je schrijfproces. 

Tijdens het journalen is het goed om niet alleen de observator of de verslaggever aan het woord te laten, maar ook het slachtoffer. Wat vindt die ervan? Hoe voelt die zich? Schrijf alles van je af, dat lucht op. Tijdens het schrijven kun je verschillende rollen aannemen. Zo ook de rol van je innerlijke kind en van andere betrokkenen van de situatie. Zo belicht je meerdere kanten van het verhaal, wat vaak mooie, nieuwe inzichten kunnen opleveren. 

Neem de tijd om naar jezelf te luisteren.

Tip 6: Luister naar jezelf

Vertel niet alleen je verhaal aan een ander, maar luister ondertussen ook met aandacht naar jezelf. Welke woorden gebruik je? Vaak kun je je verhaal ook vertellen zonder al te veel negatief beladen woorden te gebruiken. Op die manier klinkt je verhaal minder negatief, zonder dat je het mooier maakt dan het is. Hier heb jij op de eerste plaats profijt van, omdat het verhaal minder negatief in je systeem blijft zitten. 

Verander zinnen als: ‘ik kan dit niet, het lukt me toch nooit’ in: ‘ik vind dit nog moeilijk’ of: hierin kan ik nog veel van leren’.

Tip 7: Vertel het verhaal vanuit jezelf

Als je een verhaal wilt delen, doe dit dan vanuit jezelf, dus zonder andere mensen zwart te maken. #killitwithlove
Houd je doel voor ogen: je wilt meer grip op je emoties krijgen die door een situatie zijn getriggerd. En je wilt misschien meer begrip voor de situatie. Dat creëer je door het verhaal bij jezelf te houden. Vertel wat het met jou gedaan heeft en hoe jij je erover voelt, oordeel niet over wat de andere persoon op zijn geweten heeft.

Tip 8: Genoeg is genoeg

Let erop dat je niet in een negatieve stemming blijft hangen. Een paar keer de situatie van je af praten, zou genoeg moeten zijn om het een plek te geven en de emoties los te laten. Merk je dat je er toch nog last van blijft houden? Dan heeft het geen zin om je verhaal nog tien keer te vertellen. Het gevaar zit er namelijk in dat je de negativiteit voedt en je juist nóg moeilijker van het gevoel afkomt. Laat het los! 

Check dit dus bij jezelf: wanneer is het genoeg? Je kunt er dan ook voor kiezen om er een streep onder te zetten en te besluiten dat het genoeg is. Ga vervolgens met jezelf aan de slag, bijvoorbeeld met tip 5.

Je hoeft nooit in oude gedachten en tevens gevoelens te blijven hangen. Je kan ze altijd vervangen door nieuwe positievere gedachten.

Tip 9: Bedank de ander voor het luisteren

Omdat je met jouw verhaal tijd en energie van de luisteraar vraagt, is het wel zo aardig om je dankbaarheid naar diegene uit te spreken na het gesprek. Dat kan al met een simpele opmerking als ‘dank je wel dat je naar mijn verhaal wilde luisteren’. Dit zal de luisteraar zeker waarderen, al deed hij of zij het waarschijnlijk met alle liefde voor je. Toch zal diegene een volgende keer sneller geneigd zijn om naar je te luisteren.

Een hoge, positieve energiefrequentie is als een teflonlaagje
dat de negativiteit makkelijk van je af laat glijden

Dankje, dankje, dankje heeft een hele hoge energiefrequentie!

Tip 10: Laad jezelf op met positieve energie

Wanneer je hoog in je energie zit, door een positieve vibe, ben je veel beter bestand tegen negativiteit. Wanneer jij je ‘on top of the world’ voelt, werkt je energiefrequentie als een teflonlaagje dat de meeste negativiteit van je af laat glijden. Het grote voordeel is dat je dan minder snel iets als negatief ervaart. En andere mensen vinden een positief verhaal natuurlijk ook leuk om te horen.

Richt je aandacht bewust op de dingen die goed zijn gegaan. Schrijf bijvoorbeeld aan het eind van elke dag op wat er goed is gegaan of wat wonderbaarlijk meeviel. Op die manier richt je vaker je blik op positiviteit, waardoor je steeds meer een positieve mindset creëert. En met een positieve mindset is het makkelijker om een flauwe opmerking of tegenvallende situatie je minder aan te trekken en niet op jezelf te betrekken.  

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. En als je een vraag of een onderwerp hebt waar je graag meer over wilt lezen, laat het me vooral weten, hé?

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,

Uitgelicht in deze aflevering: 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

emotie verwerken, journalen, luisteren naar jezelf, negatieve gebeurtenis, positief praten, verhaal vertellen


Misschien vind je dit ook leuk:

  • Yvonne schreef:

    Super leerzaam ,en heel helder.
    Dank je wel.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

    Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
    Zorgen en Stress

    >